JEZIVO

OVA DEVOJČICA JE BILA PRAVA LOLITA: Imala je samo 12 godina kada je ON odlučio da je otme, a onda je počeo pakao...

Režiser Stenli Kjubrik stoji iza filma Lolita koji je i dan danas veoma diskutabilan

Zanimljivosti
Autor:
OVA DEVOJČICA JE BILA PRAVA LOLITA: Imala je samo 12 godina kada je ON odlučio da je otme, a onda je počeo pakao...
Foto: Wikipedia

Prošlo je već dve godine otkako je preminula Sju Lajon, glavna glumica kontroverznog filma Lolita koji joj je doneo veliku slavu. Sju je preminula u 73. godini 26. decembra 2019. godine u Holivudu. Iako nije naveden specifičan uzrok smrti, pre nego što je umrla se izveštavalo da je bila lošeg zdravlja.

Sju Lajon, proslavila se ulogom Lolite redatelja Stenlija Kjubrika. Imala je tada 14 godina, a iako je Lolita iz Nabokove knjige imala 12, zbog određenih pravila Holivuda u to vreme, njene godine su promenjene i u filmu. Osim godina ove devojčice, morale su se promeniti još neke stvari iz knjige, ali "Lolita" je ostao jedan od najkontroverznijih filmova i danas.

Inspiraciju našao u pravoj priči?

Priča koja je verovatno inspirisala Nabokova da 1955. napiše kontroverzni roman bila je priča Florens Sali Horner koja je imala 11 godina kada ju je oteo pedofil i zatim držao u zarobljeništvu naredne dve godine. Sve je počelo 1948. godine.

Na nagovor svojih školskih prijatelja, Sali je ukrala beležnicu iz lokalne trgovine u Kamdenu, grad u američkoj saveznoj državi Nju Džersi. U krađi ju je uhvatio muškarac koji joj je rekao da je agent FBI-ja, te da je ona sada u problemu zbog krađe. Bio je to mehaničar Frank La Sale (50), osuđeni silovatelj.

Sali se uplašila od njegovih reči i poverovala mu. Pustio ju je da ide kući. Bila je srećna što je nije uhapsio, a svojoj majci i starijoj sestri ništa nije rekla po povratku kući kako ih ne bi uznemirila.

Ali, tu nije bio kraj njihovih susreta.

La Sale je pronašao školu u koju je Sali išla i mesec dana nakon njihovog prvog susreta ju je sačekao ispred ulaza. Naterao ju je da svojoj majci kaže da je otac njenog školskog prijatelja vodi na izlet na plažu. Sali ga je poslušala. La Sale je šest meseci ranije pušten iz zatvora gde je bio zbog silovanja maloletnog deteta

Zarobio ju je i vodio po celoj zemlji. Ponegde bi je upisao i u školu te govorio da je to njegova ćerka. Sali je u zarobljeništvu bila gotovo dve godine pre nego što je jedan od komšija primetio da se devojčica čudno ponaša. On joj je pomogao da pobegne od La Salea 22. marta 1950. godine.

Na sudu tvrdio da joj je otac

Naime, dok je La Sale tog dana išao da potraži posao, Sali je sve ispričala komšiji. On joj je dao telefon da nazove stariju sestru. Dobila je njenog supruga koji je zatim nazvao FBI. La Sale je uhapšen, a Sali je na sudu rekla kako ju je svakodnevno silovao i zlostavljao.

La Sale je tokom suđenja tvrdio da je on njen otac, no Salin otac je umro kada je imala tek šest godina. Silovatelj je osuđen na 30 do 35 godina zatvora. Sudija Roko Palese tada je rekao kako su majke širom Amerike odahnule "sada kada znaju da je ovaj čovek iza rešetaka".

Nekoliko godina nakon što je pobegla od svog zlostavljača, Sali je poginula u saobraćajnoj nesreći. Automobil u kojem je bila zabio se u zadnji deo kamiona. Imala je samo 15 godina.

Nabokov o njoj napisao Lolitu?

Kritičar Aleksander Dolinin je 2005. godine rekao kako je moguće da su Sali i La Sale bili inspiracija za likove Humberta Humberta i Lolite.

Iako je Nabokov 1939. (gotovo deset godina pre slučaja otmice Sali) napisao novelu "Čarobnjak", priču o svedočenju zlatara koji postaje opsednut devojčicom (12). On uspeva da oženi njenu teško bolesnu majku, a nakon njene smrti dobija starateljstvo nad devojčicom. Vodi je na letovanje i usput se zaustavlja u otrcanom provincijskom hotelu gde se prijavljuju kao otac i ćerka.

Novela je bila skica za roman Lolita, ali postoji mogućnost da je i Saliju delimično postala inspiracija. Nabokov je u svakom slučaju bio upoznat s otmicom devojčice Sali jer u 33. poglavlju Lolite piše: "Da li sam možda uradio Doli to što je Frank Le Sale uradio Sali Horner?".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs