NAUČNICI OTKRILI

IAKO SE VEŠTO KRIJU, PO OVOME IH MOŽETE PREPOZNATI: Sve psihopate ima ove 4 zajedničke karakteristike! Bez izuzetka!

Psihopate nisu samo masovne ubice i ludaci koje vidite u filmovima. Ne, oni se vešto kriju među nama, običnim ljudima, zahvaljujući ogromnoj moći kamuflaže i manipulacije.

Zanimljivosti
Autor:
IAKO SE VEŠTO KRIJU, PO OVOME IH MOŽETE PREPOZNATI: Sve psihopate ima ove 4 zajedničke karakteristike! Bez izuzetka!
Foto: Shutterstock

Neki pretpostavljaju da se psihopatije razvijaju iz traumatskog iskustva i izopačenih porodica, ali neuronaučniča 15 godina iskustva u istraživanju mozga kaže da njeni nalazi sugerišu da to nije slučaj.

Tokom jednog virtualnog seminara neuronaučnica Ebigejl Marš objasnila je da koren bolesti psihopata često proizlazi iz razvojne faze mozga.

Znamo da je ova osobina povezana s karakterističnim abnormalnostima mozga koje počinju rano u detinjstvu, a zatim na neki način napreduju“, pojasnila je Marš, koja je i profesorka na Univerzitetu Džordžtaun.

Prema njenim rečima, psihopatija postoji u rasponu od blage do teške. Postoje manipulativnije, riskantnije i opasnije vrste tog stanja. Ipak, Marš kaže da su svim psihopatama zajedničke četiri karakteristike: nemilosrdnost, bezobzirnost, nesposobnost da vole i neosetljivost na moguće štete.

Potpuno odsustvo empatije i sažaljenja

Prvo, psihopate su osobe koje imaju malo ili nimalo sažaljenja ili griže savesti za druge. Kad je neko blizak njima tužan ili uplašen, oni ne mogu da razumeju te emocije jer ih sami ne osećaju, kaže naučnica, a prenosi Index.hr.

Marš dodaje da psihopati ne osećaju grižu savesti čak ni kada nanose drugima štetu, bilo mentalno, emocionalno ili fizički.

Psihopate ne razumeju ljubav kao drugi

Psihopate takođe imaju problema s osećajem ili razumevanjem ljubavi.

„Intervjuisala sam nekoliko takvih osoba i oni su uvek isticali da ne vole nikoga – ni porodicu, ni prijatelje“, nastavlja profesorka.

Umesto toga, pojašnjava, psihopate mogu na voljene osobe da gledaju kao na „saradnike“ koji mogu da im pomognu, ali su ispod njih.

Psihopate se ne boje fizičkih ili emocionalnih povreda

Odatle proizliazi objašnjenje za to da su psihipate šesto sklone ekstremnim rizicima, jer njihov mozak ne percipira opasanost na isti način kao mozak normalne osobe. Veoma je često da psihopate testitraju granice izdržljivosti na neki bizaran način ili rizikuju život ili povredu u nekim ekstremnim sportovima. Takođe, nedostatak emocija omogućava im da ne bivaju povređeni ili tužni u situacijama u kojima bi to inače bilo normalno.

Na kraju, svi psihopate imaju problema s razumevanjem straha

Oni su neosetljivi na mogućnost štete. Ništa ih ne plaši. Proučavala sam devojku koja je iz zabave ukrala automobil svojih roditelja, zabila se njime u drvo i prevrnula. Bila je potpuno bezbrižna. Policajci su kasnije došli u njenu kuću, a ona je mirno sedela na kauču i jela čips“, zaključila je Marš.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs