STUDIJA

ZEVANJE MOŽE DA OTKRIJE DA LI JE NEKO PSIHOPATA: Evo kako!

Zevate li i vi kad vidite nekoga da zeva? Često vam se to događa? Ili nikad? Otkrijte šta to znači

Zanimljivosti
Autor:
ZEVANJE MOŽE DA OTKRIJE DA LI JE NEKO PSIHOPATA: Evo kako!
Foto: Shutterstock

Mnogo je znakova koji mogu da ukazuju na to da je neko psihopata. Imaju osobine poput površnosti, narcizma, superiornog doživljaja sebe, patološkog laganja, nedostatka osećanja krivice i empatije i još mnogo toga.

Prema jednoj studiji iz 2015. objavljenoj u "Personality and Individual Differences", istraživači su otkrili da postoji veza između psihopata i zevanja.

Istraživači sa Univerziteta Bejlor okupili su 135 ispitanika, testirali su ih pomoću testa "Inventar psihopatske ličnosti", a zatim su sproveli eksperiment u kom su ispitanike izložili zevanju.

Kad vidite drugog čoveka da zeva, da li se i vama zeva nakon nekoliko sekundi? Koliko ste izdržali bez zevanja? Prvih 5 sekundi? Ili sve do kraja? Ako ste se pre kraja tuđeg zevanja isto prepustili zevanju, čestitamo! Niste psihopata. Ali, ako niste, mogli biste da budete.

U čemu je stvar?

Prema istraživačima, to ima direktne veze s empatijom. Jedan od znakova da ste psihopata je nedostatak empatije prema drugim ljudima.

Poznato je da je empatija jedan od ključnih psiholoških činilaca koji mogu dovesti do zaraze zevanjem.

zevanje
foto: Shutterstock

Prethodne studije su primetile isti nedostatak empatije kod dece iz spektra autizma (međutim, to ne znači da su autistični pojedinci psihopate – to samo znači da je manja verovatnoća da će zevati).

Istraživači su testirali mnogo više od samog nedostatka zevanja kod ispitanika.

Testirali su i koliko lako se preplaše (psihopate je veoma teško preplašiti). Što je manja verovatnoća da se neko preplašio, to je manje verovatnoća da će i zevati.

Naravno, ovo nije dijagnostički alat za psihopatiju, ali je zanimljiva veza koja pokazuje kako te osobine ličnosti na neočekivane načine utiču na različita ponašanja - kaže profesorka i naučnica Dženifer Golbek.

Dakle, možete da se opustite! Samo zato što niste zevali kad ste videli nekog drugog da zeva ne znači da treba da se zabrinete za sebe.

To verovatno samo znači da niste empatični, da ne dopuštate osećanjima da utiču na vaše odluke i da vas ometaju u radu.

Bez obzira na sve, studija je i dalje veoma interesantna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs