Električni uređaji

Osposobite belu tehniku nakon poplave: Sušenje i dobar majstor će popraviti uređaje!

Nakon poplave sledi borba za dezinfekciju prostora i spašavanje stvari. Donosimo vam spisak onih uređaji koji se mogu spasiti uz pomoć sušenja, čišćenja od peska i dobrog majstora
Zanimljivosti
06:18h Autor:
Osposobite belu tehniku nakon poplave: Sušenje i dobar majstor će popraviti uređaje!
Foto: Shutterstock

Bela tehnika i kućni aparati koji su bili poplavljeni uglavnom mogu da se koriste ponovo. Naravno, najbolje je pozvati majstora da ih osposobi, ali neke od uređaja moguće je spasti i bez stručnjaka.

Veš-mašina

Mašinu za pranje veša teško da običan čovek može sam da osposobi za rad pošto je reč o komplikovanom uređaju. Ipak, moguće je oprati je od prljavštine pod jakim mlazom vode, ali je onda potrebno ostaviti je da se dobro osuši. Važno je da se mašina ne uključuje u struju pre nego što zaista bude potpuno suva. Tek kada je uključite, saznaćete da li je upotrebljiva. Ukoliko po uključivanju čujete buku, to je znak da je voda ušla u ležajeve u motoru. Ako se to dogodilo, samo vam majstor može pomoći. A i to je pitanje.

Šta sa povrćem iz bašte nakon poplave, više možete naći OVDE.

Šporet

Šporet je moguće ponovo koristiti. Kako je reč o složenom uređaju, najbolje ga može osposobiti majstor. U zavisnosti od toga koliko je uređaj bio pod vodom, zavisi da li ga je moguće osposobiti. Lakše je to uraditi sa starim modelima, dok novi lakše propadaju u vodi. I ovaj uređaj neophodno je prvo dobro osušiti. Nijedan deo, a posebno kablovi, ne sme biti ni mokar ni vlažan.

Televizor

Neverovatno zvuči, ali televizore koji su bili u vodi moguće je popraviti. Najvažnije je prvo skinuti poklopac i pogledati da li je u unutrašnjost probila i mulj. Ako jeste, nema mu spasa. Ako je u televizor ušla samo voda, neophodno je ostaviti ga da se suši. Nakon toga on će opet raditi. Nažalost, moderni LCD televizori, plazme i pametni TV ne mogu da prežive poplave.

Pomozite svom dvorištu nakon poplave, kako da spasete biljke pročitajte OVDE.

Frižider

Frižidere i zamrzivače, s tehničke strane, najlakše je osposobiti, tvrde majstori. Ono što predstavlja problem nije voda, već ono što je ta voda donela. Iako ih je lako očistiti, pitanje je da li je moguće oprati ih i dezinfikovati toliko dobro da se u njima ponovo čuva hrana.

Čak ni majstor ne može spasiti fen za kosu, toster, mikrotalasnu, mikser i bojler.

Sačuvajte zdravlje tokom i nakon poplave, više možete pročitati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs