ispravite dok nije kasno

10 NAJČEŠĆIH ODLUKA ZBOG KOJIH SE U ŽIVOTU KAJEMO: Kad-tad nam stignu na naplatu!

Često odluke koje nismo doneli, kasnije dođu u nekom drugom obliku u naš život, te nas neteraju da ponovo razmislimo o svojim potezima

Zanimljivosti
12:16h Autor:
10 NAJČEŠĆIH ODLUKA ZBOG KOJIH SE U ŽIVOTU KAJEMO: Kad-tad nam stignu na naplatu!
Foto: Shutterstock

Svima nam je poznata izreka "Bez obzira na to šta drugi kažu, uvek imaš izbor...", ali jedna od najvećih ironija, a ipak lepota života, je što ne znamo što bi moglo biti da smo drugačije postupili.

Postoje određene odluke za koje se smatra da ćemo žaliti s godinama.

Ne počinjem ranije

Bilo da se radi o poslu, prelasku na zdraviju ishranu, bavljenje sportom, brizi o svojoj koži, štednji više novaca ili sleđenju svojih snova, uvek ćemo se pitati zašto to nismo počeli ranije.

Stoga, napravite jedan korak napred i uradite nešto sa ove liste planova i želja. Još bolje ako to zahteva vreme, hrabrost i predanost, jer ćete sutra biti srećniji znajući da ste počeli danas.

Odlaganje do sutra

Sutra nikada neće doći. Šta možete preduzeti sada da promenite svoj život na bolje? Ako idete na dijetu, zašto čekati ponedeljak, ako treba uraditi nešto teško, zašto to odlagati za sutra? Hoće li biti lakše? Neće. Na nama je izbor, ali važno je i znati da smo spremni da se nosimo sa teškim stvarima.

jesen, devojka razmišlja
foto: Shutterstock

Reći da svemu

Kada vas neko zamoli da uradite nešto za njega, da li odmah dgovorite 'da'? Da li uopšte razmislite o posledicama pristanka.

Ako stalno radite stvari koje ne želite, nipodaštavate sebe, svoj rad, svoje vjeme, pa zašto to ne bi onda radili i drugi?

Naučite da kažete 'NE i živite svoj život, a ne tuđi.

Ne voditi se srcem

Donosite li odluke jer mislite da je to ispravna stvar ili zato što imate strah od onoga što zaista želite?

Meditirajte. Osluškujte svoje srce. Šta vam poručuje intuicija. Ali često znamo da ućutkujemo svoj unutrašnji glas, jer on obično nije u skladu sa željama našeg uma.Ipak, slušajte intuiciju, nećete se pokajati.

jesen
foto: Shutterstock

Ostajanje u toksičnoj vezi

Najbrži način da izgubite sebe je da dozvolite nekome da vas kontroliše. Kada su vaš razum, vrednosti i karakter u pitanju, taj odnos treba raskrstiti. Iako to duboko u sebi znate, odbijate da poslušate svoj unutrašnji glas.

Previše brinete

Zabrinutost i nedostatak poverenja su faktori koji nas ograničavaju u životu. Vodimo brigu o našim životima, finansijama, zdravlju, deci, i o mnogo stvari koje nas se ne tiču.

Toliko se brinemo da čak i i bez razloga, zbog čega smo anksioznoni.

Briga neće oterati probleme. Zašto se onda brinemo? Bolje se suočite sa istinom i prihvatite da ništa nećete postići brigom.

To ne znači da nećete razmišljati o problemima, ali nećete dozvoliti da vas savladaju. Šta je najgore što vam se može dogoditi ako se razlog vaše brige ostvari? Budite iskreni. Budite spremni na posledice i pronađite rešenje ako se to dogodi.

Podcenjujete sebe

Kad ste poslednji put dozvolili sebi da se počastite? Ljudi koji sebe podcenjuju misle da sebi ne mogu priuštiti određene slobode kao što je prepuštanje nečemu jednostavno zato što im se to sviđa. Iako vlada mišljenje da je sebično biti sebi na prvom mestu, zapravo to nije tako.

Mislite da ne zaslužujete? Ne trebat zaslužiti, treba živeti. Mislite da niste dovoljno dobri? Zašto? Verujte da već imate sve što vam treba!

Nosite previše tereta

Svako od nas doživljava sve emocije. Kad se ne možete odreći određenih emocija, one postaju teret koji vas vuče na dno. Kada te negativne emocije ne želimo da priznamo, mi ih potiskujemo.

One će se s vremenom ukoreniti u našu podsvest i stalno će se iznova javljati, zbog čega ćemo imati česte promene raspoloženja, tugu, depresiju, zavist i ljutnju.

Stoga, dozvolite sebi da osetite i negativne emocije, ali ih i otpustite kada za to dođe vreme i krenite dalje.

Ne putujete kad imate priliku

Putovanje - bilo fizičko bilo unutrašnje, odnosno duhovni rast - obogaćuje nas i čini boljim ljudima. Ali, mnogi greše jer misle da za to sada nemaju vremena

Putujte uvek kada vam se ukaže prilika.

10. Prerano odustati

Da, odustajanje je odluka. Najgora stvar koju možete učiniti je odustati od svojih ciljeva. Rezultati vaših odluka neće se uvijek rasplesti onako kako očekujete. Ali uspjeh nije zaustavljanje kada su prepreke visoke. Krenite, pogriješite, naučite iz toga i idite dalje. Odustati je odluka za koji svi znamo da ćemo na kraju požaliti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs