Same svoji direktori

Žene su uzele posao u svoje ruke: Sve više preduzetnica!

Žene sve više otvaraju vlastite kompanije i shvataju da mogu biti itekako dobre liderke
Zanimljivosti
19:36h Autor:
Žene su uzele posao u svoje ruke: Sve više preduzetnica!
Foto: Thinkstock

Nežniji pol se možda suočava sa raznim izazovima i problemima na radnom mestu, ali to nipošto ne znači da su se žene obeshrabrile od preuzimanja inicijative u poslovnom svetu. Naprotiv, kako prenosi Elit Dejli, žene više nego ikad pre pokreću svoje poslove i otvaraju sopstvene kompanije, kako bi bile same svoje direktorke.

Ovaj novi trend među ženskom populacijom, jednim je delom razlog našao i u poražavajućoj činjenici da je danas vrlo teško naći radno mesto na tržištu. Ali, stara poslovica kaže "u svakom zlu neko dobro".

Prema prikupljenim podacima, broj žena koje su osnovale sopstvene kompanije u SAD-u je, u razdoblju od 1997. do 2014. godine, porastao za čak 68 posto. Prema podacima koje je sakupio Amerikan Ekspres, žene svakodnevno osnivaju čak 1288 kompanija, dok je tokom 2011. i 2012. godine ta brojka iznosila 602.

Ali, nisu razlozi za takve poteze isključivo ekonomske prirode. Sve više žena na visokim položajima, stvorilo je mišljenje kako je sve moguće i kako žene mogu biti itekako dobre liderke.

"Žene postaju sve više svesne mogućnosti za poduzetništvo u njihovim životima pa to postaje sve češći potez u karijeri nego što je to ikad bio u prošlosti."

Također, otkriveno je i kako će ženske poduzetnice najverovatnije otvoriti kompaniju koja pruža vaspitno-obrazovne ili administrativne usluge te koje imaju veze sa umetnošću, zabavom ili rekreacijom. Statistika je istakla i kako je postotak žena u manjinskom vlasništvu neke kompanije takođe u porastu i to za 215 posto od 1997. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs