Video

Odugovlačenje: Kako da izbegnete niz zamki koje vas odvlače od posla!

Znate onaj osećaj kada morate nešto da uradite, ali pre nego što krenete u izvršenje tog zadatka pred vama naglo iskrsne milion drugih poslića. Evo kako to da rešite
Zanimljivosti
09:12h Autor:
Odugovlačenje: Kako da izbegnete niz zamki koje vas odvlače od posla!
Foto: Shutterstock

Koliko vam se puta desilo da odlažete neku bitnu stvar radeći neke manje bitne ili potpuno nebitne? Da li pre nego što donesete neku važnu odluku želite da budete sto odsto sigurni, Ili ste neko ko pre započinjanja posla voli da se dobro odmori ili zabavi?

Sve su to tehnike odugovlačenja koje mogu samo da odmognu na putu ka uspehu i srećnom i ispunjenom životu. Pablo Pikaso je za odugovlačenje rekao: "Odložite za sutra samo ono što ste spremni da ostavite nedovršeno ako sutra umrete".

Umetnik Lev Jilmaz je možda najbolje objasnio kako odugovlačenje izgleda u praksi kratkim animiranim filmom pod nazivom "Procrastination".

http://www.youtube.com/watch?v=4P785j15Tzk

Odugovlačenje nije lenjost, već su mu uzrok: strah, perfekcionizam i preopterećenost. Probajte neke od sledećih trikova kako biste sebe ponovo pokrenuli na akciju:

Kada vam se javi ideja, odmah uradite jedan mali deo posla za njeno ostvarenje.

Ukoliko je razlog odlaganja manjak vremena, nemojte čekati da vam se oslobodi raspored već maksimalno koristite momente "praznog hoda".

Uradite nešto pa makar to uradili loše. Pokušajte da prevaziđete perfekcionizam.

Odredite prioritete za tu nedelju, neka ih bude maksimalno tri.

Najbitniji zadatak za taj dan obavite odmah ujutru.

Odredite sebi vreme za gubljenje vremena. Odredite sebi koliko ćete sati dnevno trošiti na gledanje televizije ili surfovanje internetom.

Nikada ne preispitujte svoja osećanja vezana za obavezu koja vas iščekuje. Ako ste rešili da uđete u kondiciju i krenete u teretanu ne koristite izgovor: "Danas nisam raspoložen, ići ću sutra".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs