PROBAJTE I VI

MOĆNA VEŽBA TIBETANSKIH MONAHA KOJA LEČI DUŠU I GARANTUJE SREĆAN ŽIVOT: Počnite da primenjujete ova pravila već danas!

Drevna mudrost glasi, onaj ko je naučio da kontroliše svoj um može da kontroliše i svoju ralnost. Sve je do nas, kakve su nam misli, baš takav će nam biti i život

Zanimljivosti
20:02h Autor:
MOĆNA VEŽBA TIBETANSKIH MONAHA KOJA LEČI DUŠU I GARANTUJE SREĆAN ŽIVOT: Počnite da primenjujete ova pravila već danas!
Foto: Shutterstock

Budistički monasi dobro znaju da ključ sreće leži u dostizanju "nulte tačke" i teranju svih misli koje nas opterećuju. Kao što je jedan mudrac govorio, naš um je divan sluga, ali i opasan gospodar... Sa njim treba pažljivo postupati.

Naše misli su proizvod dualnosti našeg mozga ili svesti. Postoje negativne misli, postoje i one pozitivne. One su proizvod naizmeničnog rada dve hemisfere mozga. I jedna i druga vrsta misli nas zapravo koči na puti ka uspehu. Da bismo postigli duševni mir i bili spremni za velike stvari potrebno je postići sklad u našem mozgu i dosegnuti do te nulte tačke, tačnije do momenata kada smo potpuno oslobođeni svih stega i misli.

Šta se dešava kada um utihne?

Kada naš um zaćuti, nadilazimo sva dualistička ograničenja, strahove, komplekse i iluzije. To je stanje svesti kada verujemo da je sve moguće i kada za nas ne postoje ograničenja koja nam um nameće. Realnost je da je jako teško postići ovo stanje.

Veštački napori ovde neće pomoći!

Nemoguće je zaustaviti tok misli, kako pokazuje iskustvo, veštačkim putem, jer je svaki napor funkcija uma, a um ne može sam da se zaustavi. Međutim, bidistički monasi dobro znaju kako doći do tog sklada.

Devojka, Sloboda, Sreća, Umetnička fotografija
foto: Shutterstock

Ispoštujte sledeće korake i postići ćete taj mir, spokoj i sreću:

Počnite da pratite sve svoje misli, samo ih posmatrajte kako dolaze i odlaze! Nakon posmatranja misli u trajanju od 5-10 sekundi, postavite sebi pitanje i gledajte šta se dešava odmah zatim: „Odakle dolazi moja sledeća misao?“ Ponovite ovu vežbu još nekoliko puta.

Postepeno, dok "gledate" kako misli odlaze i odlaze, pažnja će otkriti prazninu (prostor praznine između misli). Ovaj jaz između dve misli je čista svest - Nulta tačka. Vežbanjem, ovaj prostor će rasti i postajati sve duži i duži.

I to je taj sklad koji želite da dostignete. Kada je um u tom stanju, tada se dešava duševni mir, potpuno odsustvo od svih problema i stega koje vas muče. U tom momenatu ste pobedili stres.

Ova vrsta meditacije će vam pomoći da se pripremite za prepreke koje su pred vama, dobićete sve odgovore koji su vam potrebi, a nećete morati da uložite dodatni napor. Sve će vam postati kristalo jasno.

Sreća, Sloboda, Devojka, Proleće
foto: Shuterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs