U SUSRET VASKRSU

DANAS JE VELIKI ČETVRTAK: Na ovaj dan, pravi vernik ima samo jedan zadatak!

Na Veliki četvrtak obavezno je ispoštovati ove običaje

Zanimljivosti
09:02h Autor:
Foto: Shutterstock

Crkva se tokom bogosluženja na Veliki četvrtak seća jednog od najvažnijih događaja - Tajne večere, kada je Isus oprao noge svojim učenicima, dajući im primer bratske ljubavi i poniznosti.

 

Prema Jevanđelju, Isus je upravo na Tajnoj večeri uspostavio evharistijski obred - Sveto Pričešće. Stoga se veruje da se i najvećim grešnicima gresi opraštaju ako se pričeste i iskreno pokaju pravo na Veliki četvrtak.

 

Običaji

 

Jedan od najstarijih običaja za Veliki četvrtak vezan je za prečišćavanje vode. Verovalo se da kupanje na Veliki četvrtak donosi lepotu i zdravlje. Na ovaj dan se deca kupaju, pa čak i odojče kako bi bili zdravi i čisti tokom cele godine. Voda koja se donese sa bunara ili izvora, "čistila" se ubacivanjem srebrnog novčića u nju.

 

Na Veliki četvrtak, devojke su se sa posebnom pažnjom odnosile prema svojoj koži. Uoči Velikog četvrtka, devojke su pažljivo umivale i čistile lice, ali i bacale sapun preko praga.

 

Na Veliki četvrtak kuća se detaljno čisti. Sve mora da bude na svom mestu, obrisano i oribano. Posle Velikog četvrtka, pa sve do iza Vaskrsa - zabranjeno je čišćenje po kući. Dom se ukrašava svežim cvećem.

 

Sveća koja se tokom čitave godine palila za praznike, sada se pali i na Veliki četvrtak jer se smatra da njena vatra spasava kuću od zlih duhova. Potom se ova sveća daje u ruke teško bolesnoj osobi kako bi ozdravila.

 

A najvažnije je da na Veliki četvrtak osoba vodi računa o čistoći misli i duše.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...