Opomena prirode

NA ŠTA SLUTI SNEG U APRILU: Staro narodno verovanje otkriva!

Ovo se na našim prostorima ne dešava često

Zanimljivosti
Autor:
NA ŠTA SLUTI SNEG U APRILU: Staro narodno verovanje otkriva!
Foto: Shutterstock

Zbog tek iznikle trave i useva koji se tek pomaljaju, po bokorno ozeleneloj gori april se naziva boljober, travanj ili lisni. Uglavnom je u znaku vaskršnjeg posta koji je, opet, sav u znaku podvizavanja, ispaštanja i molitve.

Međutim, april je mesec koji je i te kako ispunjen i vedrim danima, pesmom, šalom i igrom. A evo i zbog čega je on toliko poseban među ostalim mesecima, šta karakteriše osobe rođene u aprilu i kako su naši stari predskazivali vreme na osnovu vremenskih (ne)prilika vezanih upravo za april.

Narodna mudrost kaže: “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.”

A osobe koje su u aprilu rođene odlikuju posebne osobine! Deca koja se rode u aprilu vedra su duha, vredne i dobronamerne. Sklone su šali (ipak je Dan šale u njihovom mesecu) pa i onu na svoj račun. Omiljene su u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je uža specijalnost. Ipak, umeju da budu i tvrdoglave, pa teško primaju savete čak i kada su dobronamerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju crevnih bolesti, kao i glavobolje.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom verovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

– Ako je april lep biće ružan maj.

– Ako je april vlažan, onda je valjan.

– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.

– April u kiši, maj u cvetu.

– Mokar april, suv jun. Suv april, mokar jun.

– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.

– Posle aprilske grmljavine više mraza nema.

Devojka, Portret, Proleće, Jesen, vetar, Kosa, Zabrinuta, Depresija, Razmišljanje
foto: Shutterstock

Što je april tiši i lepši, to je maj ljući i bešnji.

– Što pre u aprilu trn iscveta, to pre u junu bude žetva.

– Što bolesnih ne odnese mart, to izjede april.

ŠTA KADA U APRILU PADNE SNEG

Po verovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razreše dileme koje su ih dugo mučile.

Iako, po statistici, u našoj prestonici svake pete godine povremeno provejavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mesecu, one su uglavnom prolaznog karaktera, ali opominju da Baba Martin „rep“ ume da se protegne duže nego što smo se nadali.

Po narodnom verovanju, reč je „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zaduvaju hladni vetrovi i napada sneg.

Kako je proleće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

Verovanje dalje kaže da nas sneg u aprilu podseća da razrešimo ono što nismo uradili tokom prethodnih meseci, a što nas je blokiralo da krenemo dalje. Ako to uradite, sreća i blagostanje pratiće vas u mesecima koji dolaze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs