Danas je dan za poklanjanje simbolike: Karanfil, klač ili čak ceo svet?

Obradujte vašu dragu damu poklonom u kojem će uživati

Zanimljivosti
Danas je dan za poklanjanje simbolike: Karanfil, klač ili čak ceo svet?
Ilustracija, Foto: Profimedia

Verovatno Klara Cetkin i Roza Luksemburg ne bi bile naročito srećne da danas svedoče kako se Međunarodni dan žena, 8. mart, svodi na datum u kalendaru za poklanjanje pažnje i mahom materijalnih stvari pripadnicama lepšeg pola.

Pa ipak, u vremenima kada računamo da je i većina računa u savremenom društvu "svedena", u pogledu ravnopravnosti, ženskih prava i borbi za socijalnu pravdu, 8. mart zaista treba da simbolizuje trenutak u kom se, možda više nego drugim danima, s punom pažnjom setimo njih - naših dama. Iako je u nekim zemljama današnji datum surovo ignorisan, u Srbiji je to dan kada se slavi snaga, hrabrost i simbol žene, a samim tim pokalanjaju i simbolični znaci pažnje. 1. Zašto baš crveni karanfil?

Karanfil, Cveće, Karanfili
foto: Shutterstock

Poklonite im karanfil. Baš zato što su mnogi zaboravili da je ovaj cvet do pre samo nekoliko godina bio ubedljivo najzastupljeniji poklon povodom Dana žena. Tradicionalne karanfile danas su možda zamenili neki "moderniji" cvetovi, ali karanfil na 8. mart definitivno nije kliše, jer ovaj cvet zapravo ima i istoriju dužu od 2.000 godina. Karanfil crvene boje predstavlja simbol radničkog pokreta - svetlo crveni karanfil označava divljenje, a tamno crvene boje duboku ljubav i naklonost. Definitivno će i ovih dana ulice biti u duginim bojama i vazduh će mirisati na polen, zato i ako ste već kupili neki drugi poklon, karanfil će biti samo još jedan mirisni, ali i simbolični dar koji će ga upotpuniti.

2. Klač je u modi

Moda, Torbica, Klač torbica, Suknja, Bež
foto: Shutterstock

Svi znamo koliko jednoj ženi znači njena torba, ali malo ko zna šta se sve u njoj može i pronaći. Da li ste znali da su ove sezone u trendu klač torbe? One to sigurno znaju. I pored toga što torbe imaju svoju izuzetnu i praktičnu namenu, odavno su postale i modni simbol svake žene. Torbe će o ženi da govore, odaće njene tajne stila i stava. Ukoliko torba predstavlja i unikat u neku ruku, jer je produkt znanja i mašte nekog dizajnera manufakturne proizvodnje, a takve prodavnice postoje u našim gradovima, onda će to damama pričiniti još veće zadovoljstvo prilikom nošenja iste. Ukoliko se opredelite za kupovinu torbe, pa još i neke tako posebne, budite sigurni da ćete ostaviti utisak osobe koja se na pravi način potrudila oko odabira poklona. 3. Ceo svet. I to onaj bez duvanskog dima

IQOS
foto: Pixabay

Ako je vaša supruga, majka, sestra ili prijateljica aktivni, ili tvrdokorni pušač, možda je 8. mart odličan momenat da im stavite do znanja koliko vam je stalo da zauvek ostave cigarete i upaljače van tih svojih novih torbi i uputite ih na bolji izbor. A najbolji izbor za svaku od njih bi svakako bio da se u potpunosti odrekne nikotina i duvana. Međutim, kako znamo da postoji ona čuvena hipoteza da "ljudi puše zbog nikotina a ne duvanskog dima", pokušajte svojim dragim ženama da ukažete da su damske muštikle odavno zamenile savremeni uređaji čijim se korišćenjem značajno manje izlažu štetnim materijama nego što je to slučaj sa cigaretama. IQOS je jedini sistem za zagrevanje duvana koji je dostupan kod nas, a koji je i Američka agencija za hranu i lekove svrstala u kategoriju proizvoda modifikovanog rizika. To znači da je izloženost organizma štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjena u odnosu na cigarete. A smanjene su i negativne posledice po okolinu - ukoliko živite zajedno, nema neprijatnih mirisa koji se zadržavaju u prostoru.

4. Pametni satovi

Pametni sat
foto: Shutterstock

Ako je dama koju želite da obradujete sportski tip ili vodi računa o ishrani, onda imajte na umu da pametni sat može biti i najbolji sportski trener i vodič. Gotovo svi ovakvi satovi imaju ugrađene merače pulsa što je od velike pomoći pri praćenju zamora tokom vežbanja. Aplikacije koje se instaliraju na pametne satove pružiće vam još mnoštvo korisnih informacija tokom treninga. Samo neke od njih su broj koraka, pređena razdaljina, rad srca, ali i kvalitet sna tokom noći. Cilj ovih gedžeta je da uz što manje planiranja i pripreme odradite što kvalitetniji trening koji na taj način štedi vreme, ali sa druge strane je u potpunosti prilagođen vašem fizičkom stanju, a to je za jednu današnju ženu vrlo važno. Za koji god poklon da se odlučite, jedna crvena mašna pokazaće da je to poklon dat iz ljubavlji i simbolikom koja ima značaj za 8. mart, Dan žena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs