umro na današnji dan

7 stvari koje sigurno niste znali o genijalnom Nikoli Tesli: Izgubio brata u nesreći, kopao kanale da bi preživeo!

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici, a umro je 7. januara 1943. u Njujorku. Po tom legendarnom pronalazaču ime su dobili jedinica mere magnetskog polja, fabrika sijalica u Češkoj, asteroid i krater na Mesecu...

Zanimljivosti 07.01.2021. - 13:11h Autor: Stil / punkufer.hr
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

Nikola Tesla zaslužan je što je izmenična struja došla u naše domove, pronalazač je električnog motora i transformatora kao i desetak drugih inovacija koje su promenile svet iz korena. Ne čudi zato što ga je Enciklopedija Britanika svrstala među 10 najvažnijih ljudi u svetskoj istoriji.

Donosimo vam manje poznate detalje iz života ličkog inovatora čiji je životni put započeo u Smiljanu, a završio u Velikoj Jabuci.

1. Izgubio je brata u nesreći

 

Nikola Tesla imao je samo pet godina kada je izgubio jedinog brata Danu u jahačkoj nesreći. Neki veruju da je šok usled te tragedije uticao na njegovo ponašanje i sklonost prema misticizmu. Odrastao je pak uz tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu.

 

2. Genije bez VSS-a

 

Iako je pohađao Visoku tehničku školu u Gracu, jedinu ''zvanično'' svedočenje dobio je iz Više realne gimnazije u Karlovcu. Zbog gubitka stipendije Vojne krajine prekinuo je studije nakon druge godine fakulteta. Kao etablirani pronalazač primio je nekoliko počasnih doktorata sa svetskih univerziteta.


3. Kopao je kanale da bi preživeo

 

Nakon što se 1884. godine preselio u Ameriku, Tesla je kratko vreme radio za fabriku Tomasa Edisona. Zbog neslaganja s njegovim mišljenjima dao je otkaz, a zbog manjka novca bio je prisiljen da privremeno kopa kanale. Već 1885. osnovao je sopstvenu kompaniju Tesla Electric Light and Manufacturing Company.


4. Odbio je da primi Nobelovu nagradu

 

Odbio je da primi Nobelovu nagradu iz fizike 1912. godine jer je tvrdio da njegov bivši poslodavac Tomas Edison nije pravi naučnik.

5. Bio je "opsednut" brojkom 3

 

Neki tvrde da je Nikola Tesla patio od opsesivnog-kompulsivnog poremećaja. U prilog tome ide da je bio ''opsednut'' brojkom tri. Prao bi ruke tri puta zaredom ili bi tri puta obišao zgradu pre nego što bi ušao u nju.

6. Obožavao je golubove

 

Poslednju dekadu života proveo je američkom hotelu Njujorker u Velikoj Jabuci. Živeo je u dvosobnom apartmanu pod brojem 3327 na 33. spratu zgrade, a umesto s ljudima slobodno vreme je provodio sa golubovima.

7. Živeo je u celibatu

 

Ne mogu se setiti mnogo velikih izuma iza kojih stoje oženjeni muškarci, izjavio je Nikola Tesla i tako objasnio zašto ne veruje u brak. Taj zakleti neženja kojeg su žene volele navodno je bio u celibatu jer je verovao da bi ga seks ometao u radu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Nikola Tesla

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...