Istorija

Srpska princeza sa najneobičnijim imenom na svetu: Niko pre i posle nje nije se zvao ovako!

O njoj ima veoma malo podataka, ali istorija je pamti kao kćerku srpskog kralja Milutina Nemanjića

Zanimljivosti
Autor:
Srpska princeza sa najneobičnijim imenom na svetu: Niko pre i posle nje nije se zvao ovako!
Foto: Wikipedia

Srpski kralj Milutin Nemanjić ženio se čak pet puta. Brakove je, kao i većina srednjovekovnih vladara, sklapao iz političkih motiva. Samo sa petom suprugom, maloletnom Simonidom, nije imao naslednike.

Istorija pamti njegove potomke: srpskog kralja Stefana III Dečanskog, potom nesuđenog srpskog kralja Konstantina, ćerku Anu (Nedu) i ćerku vrlo neobičnog imena – Caricu Nemanjić.

Carica, ili Zorica kako su je još zvali, rođena je oko 1283. godine u braku srpskog kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad, ćerke ugarskog kralja Ištvana V. Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao, samo godinu dana, Milutin je Caričinu majku vratio u njenu domovinu Mađarsku, a ćerku Caricu ostavio da odrasta na svom dvoru sa braćom Stefanom i Konstantinom.

Caricu Nemanjić spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između Milutina i brata Dragutina, sremskog kralja. Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebalo je da učvrsti savez između Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom. Ipak, pominje se da se Carica udavala dva puta. Datum njene smrti nije zapamćen, kao ni to da li je imala potomke. Ipak, ostaje upamćena kao srpska princeza sa najunikatnijim imenom, koje više nije nosila nijedna srpska princeza u istoriji.

Lik Carice Nemanjić prikazan je na freskama u Gračanici i Dečanima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs