pazite šta pričate

Kako da podržite prijatelja koji je ostao bez posla: Evo šta psiholozi savetuju u tim situacijama!

Nažalost, usled opšte pandemije, uopšte nije neobično da čujemo da je neko iz naše okoline ostao bez posla. To ni za koga nisu lepe i lake vesti, naročito u ovim neizvesnim trenucima. Ljudski je da želimo da pomognemo na neki način, ali kada nismo sigurni šta učiniti, možemo to čak i da pogoršamo. Evo šta psiholozi savetuju u tim situacijama.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Slušajte

Možda ovaj savet deluje očigledno na prvi pogled, ali ponekad je ljudima samo potreban neko da ih sasluša. Kad ne znaju šta će sa svim mislima u glavi, prijatelj koji je tu da ih čuje i te kako može da olakša situaciju. To nije isto kao i kada preduzmu nešto konkretno, ali može pomoći baš da se shvati šta treba biti taj prvi korak. A i dokazano je da ovako nešto može da smanji anksioznost, jer svima treba prostor za izražavanje koji je bezbedan i gde će nas neko razumeti.

Budite strpljivi

Neočekivane situacije, stres i anksioznost mogu izazvati nervozu koja ne bira kada će izaći, pa tako ljudi mogu da kažu svašta što ne misle i što inače nikad ne bi rekli. Tada im treba neko ko će biti strpljiv i probati da razume čak i ono što na prvi pogled deluje nelogično. To ne znači podržavanje hirova ili suludih ideja, već slušanje onoga šta imaju da kažu i usmeravanje ka potencijalnim rešenjima sa razumevanjem i bez nervoze.

Ne umanjujte značaj onoga što ih brine

Iako to može da bude nesvestan impuls i želja da nekome olakšamo situaciju, umanjivanje značaja onog što im trenutno predstavlja problem neće doneti ništa dobro. Ako jedini saveti budu da se smire i da će sve biti u redu, oni to neće shvatiti ozbiljno, jer njima je potrebno da mi osvestimo baš to kako se oni osećaju. Naravno, ne treba ni sve predstavljati kao crno, ali ni pričati bajke, već je bitna zlatna sredina svesti o situaciji u kojoj se neko nalazi.

Čuvajte sebe

Da, potrebni ste prijateljima u nevolji, ali morate voditi računa i kako razgovor sa njima utiče na vas. Ako date previše sebe, to vam se neće vratiti na dobar način i zato je bitno proceniti trenutak kada se malo morate izolovati. To ne znači da treba da ih ignorišete, već jednostavno da malo i sami napunite baterije, kako na kraju ne biste dobili dve osobe koja jedna drugoj otežavaju situaciju pesimističnim raspoloženjem. A o mentalnom zdravlju svi moramo da vodimo računa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs