Sakuplja ga na tajnim lokacijama

Neobična ideja za biznis: Hrvat prodaje čist ostrvski vazduh u limenkama!

Vazduh s Lošinja pripada prvoj kategoriji po kvalitetu, na šta direktno utiču morska so i minerali iz Jadranskog mora

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

U današnje vreme sve više zemalja ima problem sa zagađenjem vazduha, a disanje dodatno otežavaju maske koje nosimo svaki dan zbog epidemije korona virusa. Ivan Volarić iz Hrvatske je, međutim, našao način da mnogima olakša disanje. Naime, on prodaje čist, kvalitetan vazduh s hrvatskog ostrva Lošinj – u limenci!

Vazduh s Lošinja pripada prvoj kategoriji po kvalitetu, na šta direktno utiču morska so i minerali iz Jadranskog mora. Ivan kaže da im ovaj vazduh, spakovan u specijalne zaštićene boce, neće trajno rešiti probleme, ali će im makar nakratko olakšati disanje.

Svoju ideju je počeo da realizuje 2016, a prvenstveno je hteo da se fokusira na inostrano tržište Kine i Indije, zemalja koje prednjače po broju smrti uzrokovanih zagađenjem vazduha, piše 24sata.hr.

„U Hrvatskoj je čist vazduh relativno normalna stvar, tako da nismo ni svesni koliko smo srećni i koliko tu činjenicu olako shvatamo“, kaže vlasnik kompanije koja se jedina u Evropi bavi ovim poslom i koja izvozi hiljade bočica pakovanog vazduha, koji se može udisati i preko maske.

Lošinj je, inače, odavno poznat kao lekovita oaza. Još 1892. proglašen je klimatskim lečilištem, i na ovo ostrvo, čija je tradicija duga 125 godina u lečenju, dolazili su mnogi plemići. Kada je reč o samom procesu rada, Ivan kaže da je on vrlo složen, te da zahteva preciznost.

„Tek kad su svi faktori zadovoljeni (od vlažnosti vazduha, indeksa kvaliteta, smera vetra, doba dana i lokacije), lošinjski vazduh se puni specijalnim mobilnim kompresorima, koji, za razliku od klasičnih, zadovoljavaju stroge norme za čistoću vazduha“, navodi Volarić.

Kompresori nisu podmazani uljem i s njima se odlazi na nekoliko tajnih lokacija na ostrvu. Naime, razlika je da li se po vazduh odlazi u 14h ili 19 časova. Pazi se na svaki detalj.

Prikupljeni vazduh se, potom, prebacuje u male limenke, a poklopac je maska koja se podigne, prisloni na usta i nos, i onda udiše. Uzorci se redovno šalju na analizu u Javni zavod “Andrija Štampar”. Ali, osim vazduha u limenci, ova firma ima još jedan proizvod koji privlači pažnju, a to je rekreacioni vazduh.

Čistoća ovog vazduha iznosi 99,5 odsto, a prvenstveno je namenjen sportistima. Slični su, ali i različiti. Prvi ima 20,9% kiseonika, a drugi skoro 100 procenata čistog kiseonika s Lošinja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...