Neverovatno

Plavi ljudi iz Kentakija: Da li je ovo najčudniji medicinski slučaj na svetu? (VIDEO)

Ovaj gen nije uticao na zdravlje ovih ljudi, samo na boju njihove kože

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Printscreen/youtube/ Ghost Town Podcast

Priča o porodici Fjugejt, takozvanim “plavim ljudima iz Kentakija” je jedna od onih u koje je teško poverovati. Elizabet i Martin Fjugejt koji su živeli u gradu Hazard u Kentakiju, u ranom 19. veku, su oboje bili nosioci recesivnog gena koji izaziva methemoglobinemiju, oboljenje zbog kojeg koža dobija plavičastu nijansu. Četvoro od njihovo sedmoro dece imalo je ovakvu promenu pigmentacije kože.

 

Iako su zbog toga izgledali bolesno, ovaj gen nije uticao na njihova tela na bilo koji drugi način, osim što im je koža bila plave boje. Gen se prenosio među lokalnim stanovnivništvom kroz međusobne brakove, što je dovelo do velike koncentracije slučajeva na području Hazarda.

 

U 20. veku pročulo se za ovaj slučaj i mnogi medicinski radnici su počeli da ga istražuju. Najpoznatiji su hematolog Medison Kevajn i medicinska sestra Rut Pendergras, koji su dali veliki doprinos razumevanju methemoglobinemije, a Kevajn je čak otkrio kako se bolest leči. U radu koji je objavio 1964. godine opisao je kako ubrizgavanjem metiltionin hlorida u krv, plava nijansa kože nestaje.

 

Oboje su takođe doprineli sastavljanju porodičnog stabla svih koji su imali ovu bolest. Prema njihovom istraživanju, poslednja osoba sa aktivnim genom za methemoglobinemiju je Benžamin Stejsi, rođen 1975. godine. Zahvaljujući lečenju, simptomi bolesti su nestajali kako je Bendžamin odrastao, što je stavilo tačku na jednu od najčudnijih medicinskih slučajeva u američkoj istoriji.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...