Odgovorite im istom merom

Naučite da se oduprete napadima na razgovoru za posao: Nezakonita pitanja poslodavaca!

Kada se nađete u situaciji da vas pitaju na razgovoru za posao o nekim škakljivim, ličnim temama, odgovorite im profesionalno
Zanimljivosti
23:48h Autor:
Foto: Thinkstock

Odgovoriti na trik pitanja poslodavca na razgovoru za posao je teško, ali je još teže izboriti se sa pitanjima koja zadiru u vašu privatnost. U nezakonita pitanja spadaju sva ona pitanja koja se odnose na vaš porodični život, nacionalnost, seksualno opredjeljenje, religiju i sve drugo što je isključivo vaša privatna stvar i nema veze s vašim sposobnostima da kvalitetno obavljate posao.

 

Poslodavci umeju da postave neka od ovih pitanja ne bi li otklonili uglavnom legitimne strahove vezane za, recimo, pouzdanost kandidata. Kako da iskreno, ali ne i direktno, odgovorite na ova pitanja, a da istovremeno ostavite utisak osobe koja je potpuno predana dobijanju posla?

 

Nezakonita pitanja na razgovoru za posao i kako da na njih odgovorite

 

Stručnjaci Centra za razvoj karijere, Univerziteta u San Francisku savetuju da najpre proverite koliko ste osetljivi na ovakva pitanja i na koji način planirate da se nosite sa istim.

 

Ukoliko odaberete da odbijete da odgovorite na postavljeno pitanje zbog toga što je neumesno, osećaćete se bolje, ali posao sigurno nećete dobiti.

 

Suprotno tome, ukoliko progutate svoj ponos i odgovorite na pitanje, posle toga ćete se sigurno osećati loše, ali ćete sasvim sigurno ostati u trci za radno mesto.

 

Dok je prema mišljenju stručnjaka najbolje rešenje ovog problema upravo zlatna sredina između prethodna dva odgovora - ne odgovarajte direktno na postavljena pitanja, nego na zabrinutost poslodavca koja se iza njih krije.

 

Pogledajte neke od primera:

 

Pitanje: “Planirate li da sklopite brak u skorijoj budućnosti?“ 
Odgovor: “Moj privatni život neće biti smetnja poslovnom.“

 

Pitanje: “Kada planirate potomstvo?“/ “Imate li dece?“ 
Odgovor: “Planiram da gradim karijeru nezavisno od planova da podižem porodicu.“

 

Pitanje: “Kakvog ste zdravstvenog stanja?“ 
Odgovor: “Ne postoji zadatak u opisu oglašenog posla koji nisam u mogućnosti da obavim.“

 

Pitanje: “Kada planirate da se penzionišete?“ 
Odgovor: “Moja karijera i potreba da radim i zaradim su prioritet u mom životu i ne vidim da će se, što se toga tiče, išta promeniti u skorijoj budućnosti.“

 

Ukoliko ne možete sa sigurnošću da procenite zbog čega vam poslodavac postavlja neko pitanje, nemojte se ustručavati da ga zamolite da vam objasni razloge zbog kojih vas tako nešto pita, jer vrlo je važno da i sami razumete eventualni budući posao i proverite da li ste zaista u mogućnosti da odgovorite na sve njegove izazove.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...