Obratite pažnju

Ovih 6 poteza su dokaz ekstremne nekulturne: Ovo se jednostavno nikada ne radi u javnosti!

Na listi nisu "ogavnosti" poput čačkanja nosa i slično - nadamo se da to više niko ne radi

Zanimljivosti
Autor:
Ovih 6 poteza su dokaz ekstremne nekulturne: Ovo se jednostavno nikada ne radi u javnosti!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Maniri ne znače samo to da znate da kažete hvala ili molim, to znači da se uvek trudite da se osoba u vašem društvu oseća prijatno, bez obzira na situaciju. Nažalost, lakše je to reći nego učiniti pa verovatno nesvesno ponavljate neke greške...

O čemu se radi? Prema stručnjaku za bonton Toni Dupri, osim ako ne želite da se neko oseća jako neprijatno ili da izgledate veoma nekulturno, nikada nemojte da radite sledeće stvari:

1. Sređivanje u javnosti

Iako je pohvalno držati do izgleda, uređivanje sebe ili svog deteta u javnosti je uvek nepristojno. Pazite na granice i neke stvari radite u privatnosti doma. Na primer, razumemo da volite lepe nokte, ali nimalo nije lepo da u gradskom prevozu (da, i to smo viđali) ili kancelariji gušite okolinu mirisom laka za nokte...

2. Dajete previše komplimenata

Ne vole svi da budu u centru pažnje, a previše komplimenata može da deluje na osobu da se oseća kao da je izdvojena iz grupe. Uz to, previše komplimenata se uvek čine kao neiskrena namera.

Posmatrajte kako ljudi jedu svoju hranu: Ako rade ovo, oni su agresivni i psihotični!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

3. Ispravljate nečije gramatičke greške

Možda vi mislite da pomažete, ali to će ispasti kao nekulturna primedba. U krajnjem slučaju možete osramotiti nekoga pa imajte na umu da ne moraju svi propusti da se izreknu naglas.

4. Kažete vidimo se uskoro, a to uopšte ne mislite

Za neke je ovo uobičajeni pozdrav, ali nikako nije primeren osim ako je iskren. Ako to kažete, a ne mislite, ostavljate utisak osobe bez integriteta, a to ne želite da budete ni u čijim očima.

5. Izvinjavate se u javnosti

Iako to u filmovima izgleda kao jako romantičan gest, u stvarnosti su dramatični izlivi emocija u javnosti vrlo nepristojni. Osim što možete izazvati scenu, osoba kojoj se izvinjavate će se verovatno osećati jako neprijatno. Kažite joj šta imate u privatnosti.

6. Pridržavate vrata nekome ko je daleko iza vas

Pristojno je nekome pridržati vrata, ali ako je taj neko iza vas 30 metara, samo ga prisiljavate da trči, što mu možda nije bilo u planu. Dakle, ne pridržavajte vrata osim ako je neko tik iza vas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs