PSIHOLOZI OBJAŠNJAVAJU

Ako ne znate da prihvatite kritiku, nikad nećete uspeti u životu: Genijalno objašnjenje psihologa zašto je to tako!

Dobro zapamtite ovo

Zanimljivosti
Autor:
Ako ne znate da prihvatite kritiku, nikad nećete uspeti u životu: Genijalno objašnjenje psihologa zašto je to tako!
Foto: Shutterstock

Da li vam je neko nekad rekao da loše podnosite kritike? Ako burno odreagujete na svaku kritiku, pa i onu dobronamernu nikad nećete napredovati u životu, kažu psiholozi.

Evo kako oni to objašnjavaju:

Zapravo, prirodno je gajiti odbojnost prema kritikama. Naš mozak automatski reaguje na kritiku gardom u prvi mah, ali taj instinkt treba kontrolisati jer nam može pomoći u životu.

Kritika sa sobom nosi mnoge prednosti. Ako obuzdamo našu prirodnu tendenciju da se od njih branimo i drage volje ih prihvatamo, postaćemo uspešniji.

Kritike nas vodi na sledeći nivo

Mislite na ovaj način: kritike vam pomažu da se poboljšate, a ne da vas pomere nazad.

Svi mi tražimo put u životu i sasvim je noramlno da se nekad izgubimo. Iako nam je teško da priznamo, svi imamo puno toga da naučimo još i upravo kritike mogu da nas usmere na dobar put. Potrebni su nam ovi signali da bismo napredovali.

Zamislite da stvarate određeni proizvod, ili da pišete članak, ili ulazite u određeni odnos bez ikakvog podsetnika. Kako bismo onda znali da li smo na pravom putu ili ne?

Kritike nam daju potrebne informacije za uspevanje u svakom aspektu života.

Ako ih ignorišemo ili stavramo gard prema svakome ko nam ukaže na grešku, nikad nećemo moći da postignemo velike stvari u životu. Samo oni koji zanju da osluškuju okolinu i usvajaju savete, mogu da dođu do samog vrha.

Ne tražite pohvale ako želite da uspete. Kritika je ključ ka uspehu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs