Obratite pažnju

Zašto je važna empatija: Saosećanje gradi dobro i zdravo društvo

Empatija sa patnjom drugih sagledava se kao vrlina posebnih, moćna čak i da promeni svet
Zanimljivosti
10:52h Autor:
Zašto je važna empatija: Saosećanje gradi dobro i zdravo društvo
Foto: Shutterstok

Saosećanje nas povezuje sa drugima, iziskuje razumevanje koje je ključ za poboljšanje odnosa među ljudima. Otvoreno srce je laka meta – upravo zato su mnogi od nas svoje srce otvorili ka višim sferama, a zatvorili za osnovne ljudske potrebe naših bližnjih, a preokupacija sobom i svojim problemima ogradila ih je od ostalog sveta koji sada osećaju kao stran, hladan i neprijatan.

Od pojedinca ka grupi

Međutim, u eksperimentu čiji su rezultati objavljeni u magazinu Journal of Experimental Social Psychology, naučnici su okupili grupu ljudi koja je htela da učestvuje u studiji o matematičkoj sposobnosti percepcije. Zapravo, radilo se o ispitivanju kako iskustvo saosećanja utiče na ponašanje. U svakoj sesiji u eksperimentu učestvovale su tri osobe: jedan ispitanik i dva člana naučnog tima koji su znali postupke eksperimenta. Kroz različite zadatke, autori su potvrdili tezu Dalaj Lame: saosećanje prema samo jednoj individui kreira naše postupke prema široj grupi ljudi.

Kako da na 4 jednostavna načina postanete bolja osoba saznajte OVDE.

Poistovećivanje

Kada se na trenutak, makar i u nekoj trivijalnoj situaciji, osetimo isto kao žrtva – saosećanje prema toj osobi naglo raste i spremniji smo da joj pomognemo više nego samo nekoliko minuta pre toga. Empatija sa patnjom drugih sagledava se kao vrlina posebnih, moćna čak i da promeni svet.

Saosećanje se i vežba

Jednostavna promena ugla posmatranja doprinosi boljem razumevanju i odnosima. Sam Dalaj Lama koji je i izjavio da je ljubaznost njegova religija predložio je jedan ritual koji svakog jutra možete da uradite. Ustanite i recite sebi: "Srećan sam što sam se probudio, što sam živ, što imam dar života koji neću protraćiti. Upotrebiću svu svoju energiju da se razvijam, da širim svoje srce ka drugima, da dostignem prosvetljenje za dobrobit svih bića. Imaću fine misli o drugima, neću se ljutiti ili misliti loše o drugima, verovaću im koliko god mogu."

Koje su pozitivne navike srećnih žena saznajte OVDE.

Kolektivno dobro

Kada se sledeći put neko prema vama ponaša loše, pokušajte da zamislite šta se krije iza toga, šta sama ta osoba krije. Pokušajte da zamislite čemu je ta osoba naučena kao dete. Zamislite kakav je dan ili nedelju imala ta osoba i koje loše stvari su joj se dogodile. Stavite se u njenu ulogu – prođite kroz raspoloženja i njenu patnju. Tako ćete možda doći do rešenja zašto se ta osoba loše ponela i prema vama.

Tada ćete shvatiti da njen bes nije bio usmeren ka vama, već ka svemu kroz šta je ta osoba prošla, a prvenstveno ka njenoj ličnoj nemoći da se izbori sa onim što nosi u sebi. Tada nećete biti ljuti na tu osobu, osetićete saosećanje. Nećete želeti da joj se osvetite, da joj naudite, da je povredite, već ćete želeti da joj pomognete. Tako se gradi dobro društvo – brigom jednih o drugima, otvaranjem srca ka bolu, a ne okretanjem glave od njega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs