Žene i njihova prava

Postoje zemlje u kojima je dobro biti žena: Finska i Irska su jedne od njih!

Decenijama se borimo za ravnopravnost i bolje uslove, čak i u 21. veku nailazimo na prepreke ali postoje zemlje koje poštuju prava žena
Zanimljivosti
05:42h Autor:
Postoje zemlje u kojima je dobro biti žena: Finska i Irska su jedne od njih!
Foto: Shutterstock

Žene pokrivaju oko 50 procenata svetske populacije, ali svakako ne dobijaju ni 50 posto mogućnosti u životu. Svake godine, od 2006, Svetski ekonomski forum pravi izveštaj o globalnom jazu između polova sa posebnim osvrtom na: ekonomsku nezavisnost i mogućnosti, obrazovanje, zdravlje i političku moć.

Od 110 zemalja koje su bile uključene u ovo ispitivanje, čak 95 njih su pokazale značajan napredak od prvog istraživanja 2006. godine.

Pogledajte deset zemalja u kojima postoje dobri uslovi za život svake žene:

Island

Ovo je peta godina kako je Island na prvom mestu, što znači da ova zemlja nastavlja da ima najmanju razliku između polova od svih zemalja učesnica. Na Islandu, na svakog muškarca ide 1.5 žena.

Finska

Finska je na drugom mestu i, iako se pogoršao rezultat kad je u pitanju ekonomska nezavisnost i politička moć žena, ostale tačke su i dalje na visokom nivou.

Norveška

Norveška se malo poboljšala u odnosu na prethodnu godinu. Ova zemlja je znatno poboljšala polni jaz kada je u pitanju ekonomska moć.

Švedska

Švedska je zauzela 4 mesto ove godine. Ova zemlja je među zemljama sa najvećim procentom žena u parlamentu, čak 44,7 posto.

Filipini

Od zemalja sa niskim i srednjim primanjima, Filipini zauzimaju najvišu poziciju na listi, a pomerili su se čak tri mesta u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, Filipini su na 10 mestu kada je u pitanju politička moć žena u toj zemlji.

Irska

Irska je pala za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu zbog ekonomskog statusa žena i jednakosti primanja, ali je i dalje u top 10 zbog drugih indikatora.

Novi Zeland

Novi Zeland je jedna od dve zemlje (uključujući Filipine) iz regiona Azije i Pacifika, a da je ušla u top 10. Međutim, prošle godine je bila na šestom mestu.

Danska

U Danskoj, žene čine većinu studenata u visoko obrazovnim institucijama, sa 1,45 žena na svakog muškarca. Osim toga, u Danskoj žene ravnopravo učestvuju u politici i političkim partijama.

Švajcarska

Švajcarska se popela za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu jer su se u ovoj zemlji povećala prosečna primanja kod žena.

Nikaragva

Nikaragva je jedina zemlja Latinske Amerike i Kariba koja je ušla u top 10. Nikaragva je takođe na petom mestu kada je u pitanju indeks političke moći i na drugom mestu među zemljama niskih i srednjih primanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs