NIKAD SREĆNIJA

Džejn Fonda (82) otkriva tajnu mladosti: Tek kada sam napunila 60, počela sam da shvatam ko sam! (FOTO)

Slavna glumica je u 82. godini zadržala vitalnost kakvu je imala pre pola veka, i rado deli savete kako da počnemo da je sledimo na vreme

Zanimljivosti
Autor:
Džejn Fonda (82) otkriva tajnu mladosti: Tek kada sam napunila 60, počela sam da shvatam ko sam! (FOTO)
Džejn Fonda, Foto: Profimedia

Dok je gledamo u novom liku, kao Grejs Hanson u Netfliksovoj seriji “Grace i Frankie”, ne možemo da se otmemo utisku da 82-godišnja glumica Džejn Fonda izgleda sve mlađe.

Dobro, filmska kamera jeste najbolji “estetski hirurg” svih vremena, ali poslednje fotografije slavne glumice iz krupnog plana ne bi mogle baš toliko da sakriju godine. A one pokazuju… Da, baš to, neverovatnu vitalnost kakvu je imala i pre pola veka, kada je blistala u klasicima poput “Kluta”, “Barbarele”, “Konje ubijaju, zar ne”, “Kuća lutaka”, “Letnjikovac na Zlatnom jezeru”… Uz jedan izuzetak: kaže da sebe sada više voli.

foto: EPA / Mike Nelson

- Tek kada sam napunila 60, počela sam da shvatam ko sam, i ponovo sam postala mlada - rekla je u jednom intervjuu.

Ako je lista njenih najboljih uloga predugačka, nije spisak saveta kako uspeva da dočeka pozne godine sa takvim dostojanstvom. U svega osam tačaka, Džejn Fonda sažima i otkriva nam tajnu večite mladosti, koju ne tražimo samo u fizičkom izgledu, nego i u osećanjima i mislima kakve treba negovati.

SVE JE U ZDRAVLJU

foto: Profimedia

U intervjuju za People, Fonda je zasluge za svoj izgled pripisala uglavnom sreći, ali je do nje došla tako što je trenirala um i telo.

- Održavati zdravu težinu, jako srce i kosti putem redovnih fizičkih vežbi je glavni sastojak uspešnog starenja - kaže ona. Sa liste je izbacila dve stvari: prekomernu upotrebu alkohola i duvana.

NE PRESTAJTE DA SE KREĆETE

foto: Profimedia

Uprkos osteoartritisu i ugradnji veštačkog kolena i kuka, Fonda je i dalje poznata kao osoba koja se nikada ne zaustavlja. - Najvažnije je da se stalno krećete. I dalje vežbam, mada ovih dana to činim sporije. Ne trčim, nego hodam. Ne skijam, ali idem na kros-kantri skijanje. I dalje radim jogu, ali veoma polako. Nikad neću prestati. Tako ostajem snažna - rekla je Fonda za Daily Mail.

ONO SI ŠTO JEDEŠ

foto: Profimedia

Celo poglavlje njene knjige “Udarni termin” posvećeno je ovoj ideji. U svom čuvenom videu, Fonda objašnjava da je sa godinama sve što jedete sve važnije, jer se ćelije sporije obnavljaju. Ukratko, ona savetuje: izbegavajte prerađeni šećer, probajte sa kompleksnim ugljenim hidratima, povrćem u raznim bojama i posnim mesom. I nikad ne zaboravljajte multivitaminsku pomoć.

NAUČITE DA DONOSITE ISPRAVNE ODLUKE

foto: Profimedia

Iako su joj zbog toga možda uskraćene neke uloge u Holivudu, Fonda se na prve plastične operacije lica, vilice i područja oko očiju, odlučila tek kada je napunila 72 godine. I, kaže da nikada zbog toga nije zažalila.

- Osećala sam se sjajno i pre toga, ali sam uvek izgledala umorno. Umorila sam se, ne od toga kako sam izgledala, nego kako sam se osećala - objasnila je za ForbesWoman.

- Mislim da sam sebi kupila još jednu deceniju - rekla je za operaciju kesica ispod očiju.

NEGUJTE VEZE SA LJUDIMA

foto: Profimedia

Bilo da je reč o prijateljima, porodici ili partneru, Fonda veruje da su čvrste veze jedan od najvažnijih ključeva za mladalački duh.

- Da bismo ostali mladi u srcu, moramo imati ljubav u svom životu. Za mene, to su danas dobre prijateljice. One me pokreću i čine srećnom - rekla je za People.

NE ZANEMARUJTE SEKS

foto: Profimedia

Još jedno poglavlje autobiografije Džejn Fonde posvećeno je velikoj temi, spavaćoj sobi. Ona smatra da su starije žene sa aktivnim seksualnim životom zdravije, srećnije i bolje se nose sa godinama koje dolaze, i ove argumente podupire naučnim istraživanjima. U intervjuu za Sunday Telegraph, Fonda je takođe priznala da uzima testosteron kako bi pojačala libido. Iako se oko ovog tretmana lome naučnička koplja, ona kaže da nema seksualnog života ako vam je seksualna želja opala.

PROVERITE SVOJ POGLED NA ŽIVOT

foto: Profimedia

- Moramo da utvrdimo šta zapravo mislimo o starenju - rekla je Fonda magazinu ForbesWoman, i objasnila da je zastarelo razmišljanje na liniji: “rodili ste ste, zatim dostigli vrhunac u srednjim godinama, a onda klizite u oronulost”. Naprotiv, kaže ona, ako se starenje posmatra kao penjanje uz stepenište, onda osvajate “dobrobit, duh, dušu, mudrost i sposobnost da budete istinski intimni i da živite sa namerom”.

MLADOST DOLAZI IZNUTRA

foto: Profimedia

- Sa godinama, dve trećine svega u životu povezano je sa vašom duhovnošću i duševnošću.

- Danas sam mnogo srećnija i mnogo mlađa, jer su “dobri stari dani” za mene bili prilično loši. Prava “stara dobra vremena” su sada - zaključila je Džejn Fonda u intervjuu za Variety.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs