VELIKI PISAC I VELIKI ČOVEK

Velika dela velikog čoveka:Šta je sve Čehov uspeo za 44 godine života, mnogi ne bi stigli ni da ih imaju 10 puta toliko!

Petnaestog jula 1904. godine preminuo je Anton Čehov, a osim toga što je bio veliki pisac, bio je i veliki čovek, pa je uspeo da u kratkom životu uradi mnogo toga.

Zanimljivosti 27.07.2020. - 17:55h Autor: Stil/BastaBalkana
Foto: Profimedia

Za 44 godine života, od kojih je polovinu bolovao od tuberkuloze koja ga je i odvela u smrt, Čehov nije samo napisao čuvena dela (20 tomova svetski proslavljene proze), već je i uspeo da uradi mnogo dobrih dela, između ostalog:

 

– Sagradio je četiri seoske škole, zvonik, vatrogasnu postaju za seljake, put do Lopasnje-suprotstavljajući se pasivnom otporu zemstva, uobraženosti izvođača radova i ravnodušnosti seljaka.

 

– Osnovao je u Taganrogu javnu biblioteku i poklonio joj preko 2000 svojih knjiga; tokom 14 godina neprestano je dopunjavao.

 

– Požurivao je izgradnju prvog moskovskog javnog doma (s bibliotekom, čitaonicom, salom i pozorištem), brinuo da Moskva dobije kliniku za kožne bolesti, uz pomoć slikara Ilje Rjepina osnovao je Muzej slikarstva i lepih umetnosti u Taganrogu, pokrenuo je izgradnju prve Stanice za biološka istraživanja na Krimu.

 

– Dok je živeo u Melihovu, svake godine je kao lekar primao više od hiljadu bolesnih seljaka sasvim besplatno i snabdevao svakog od njih lekovima.

 

– U vreme kolere, u svojstvu sreskog lekara, sam, bez pomoćnika, opsluživao je 25 sela sam.

– Izveo je herojsko putovanje na ostrvo Sahalin, sam je uradio popis celog naselja na ostrvu, napisao knjigu "Ostrvo Sahalin" dokazavši brojevima i činjenicama da je prinudni rad u carstvu "bezvredno pražnjenje imućnih i sitih nad obespravljenom ljudskom ličnošću".

 

– Prvi je počeo da popisuje otvara zdravstvene kartone zatvorenicima, što do tada nije bila praksa.

 

– Pomagao je hiljadama ljudi (sadržaj mnogih pisama Čehovu u katalogu sabranih dela formulisani su ovako: "Zahvalnost za dobijeni novac …", "Zahvalnost za posredovanje u dobijanju posla…", „Zahvalnost za trud oko pasoša…" itd ).

 

– U razorenom Melihovu posadio je oko hiljadu stabala višnje i zasejao ogoljene šumske parcele jelama, klenovima, borovima, hrastovima, arišima; na spaljenoj prašnjavoj zemlji na Krimu posadio je trešnje, palme, kiparise, jorgovane, višnje, dudove, ribizle i predivan cvetnjak.

 

Pored toga što je bio veličanstven pisac i iza sebe ostavio literarnu baštinu koja će trajati zauvek i za sve generacije, Anton Čehov bio je ono što bismo jednom rečju mogli nazvati - čovek! A, ovo su samo neka od dobrih dela velikog Antona Pavloviča Čehova.

 

(Stil.kurir.rs/Baštabalkana)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...