Neverovatna Vang Od

Ima 103 godine i najstariji je majstor tetoviranja na svetu: Ljudi prelaze pola planete da bi došli do nje!(FOTO, VIDEO)

Majstor tetovaže Vang Od ustaje u zoru, da bi izmešala posebnu "tintu" koju utiskuje u kožu klijenata štapićima od bambusa. Tetoviranje je tradicija u njenom plemenu, posebno među ženama

Zanimljivosti 14.07.2020. - 09:17h Autor: Stil/ 24 sata. hr
Foto: Printscreen/ instagram/sunqueen

Vang Od je rođena 1917., znači da ima 103 godine, ali poznatija je kao umetnica za tetoviranje. Ako želite da dođete u ruke najstarijeg majstora za tetovažu - što priželjkuju mnogi - trebate krenuti na dugačko putovanje. Ne samo do glavnog grada Filipina, Manile, nego još 15 sati južnije, do planinskog sela Buscalan, gde živi Vang Od.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by pom ijang regio (@feelgoodtraveler) on

 

Ustaje svakoga dana u zoru, da bi pomešala posebnu "tintu" od borove čađe i vode. Potom će štapićem od bambusa rukom utiskivati slike u kožu onih koji su odvažili na put do Buscalana.

 

Ručno izrađena tinta utiskuje se duboko u kožu pomoću trnja i bambusa. Svaki dizajn ima svoje značenje, od jednostavnih oblika do plemenskih simbola, ili crteža životinja.

 

Vang Od potiče iz plemena Butbut, legendarne grupe plemenskih ratnika koji su bili poznati po hrabrosti i nemilosti prema ljudima koji su pokušali preuzeti njihovu zemlju. Nipošto se nisu predavali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Walter Moskowitz 🐺 (@bowerywalt) on

 

Slično tradicionalnim tetovažama Sak Yant na Tajlandu, ove su tetovaže započele kao jedan od načina da Butbutovi ratnici odaju počast svojim mrtvima.

 

Crtanje po ženskom telu smatralo se normalnim načinom umetničkog izražavanja, pa se Vang Od priseća kako su je njene prijateljice tetovirale po rukama i nogama, a s 15 godina je počela da uči kako da tetovira druge.

 

 

Nije lako održavati tradiciju drevnog tetoviranja. Poseban je problem to što u kulturi kojoj Vang Od pripada umetnička znanja možete preneti samo krvnom srodniku. Kako ova umetnica nema dece, počela je učiti tome praunuke od braće i sestara, prenosi portal The Mind Unleashed.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sun Queen (@sunqueen) on

 

Pogledajte video o grupi devojaka i mladića koji su je posetili, naučili ponešto o takvoj vrsti tetoviranja i otišli sa njenim tetovažama na svojim telima:

Pogledajte video o tome kako Vang Od stvara svoja umetnička dela u videu snimljenom pre dve godine:

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...