Nećete verovati

10 čudnih evropskih zakona koji će vas nasmejati: U Nemačkoj je dozvoljeno bekstvo iz zatvora?!

U nekim Eropskim zemljama poput Nemačke, Austrije i Danske nije ilegalno pobeći iz zatvora. Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bekstva – zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne sme sankcionisati.

Zanimljivosti
Autor:
10 čudnih evropskih zakona koji će vas nasmejati: U Nemačkoj je dozvoljeno bekstvo iz zatvora?!
Foto: Shutterstock

Neobični zakoni i pravila sastavni su deo života. Oni su svojevrsni svedoci određenog vremena i ljudi koji upravljaju nekim područjem. I da, većina njih postoji jer se niko nije setio da ih promeni otkako su doneseni.

Neki su pak saglasni kako bi se skrenula pažnja na određeno mesto ili kraj. Zabavite se i proverite neke od najčudnijih Evropskih zakona i pravila. 1. Visina kazne za prebrzu vožnju u Finskoj zavise od vaših mesečnih prihoda – što vam je plata veća, to će i kazna biti viša. Ansi Vanjoki, bivši direktor Nokije, morao je da plati kaznu od 116.000 evra 2002. godine kad je uhvaćen da vozi motor 75 kilometara na sat na mestu gde je ograničenje brzine bilo 50 kilometara na sat.

2. Tokom Oktoberfesta u Minhenu niko nije nikada legalno pijan, bez obzira na to koliko je alkohola konzumirao. 3. U nekim Evropskim zemljama poput Nemačke, Austrije i Danske nije ilegalno pobeći iz zatvora. Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bekstva – zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne sme sankcionisati. Osoba će se kazniti samo ako prilikom bežanja prekrši zakon – npr. razbije prozor i tako ošteti tuđu imovinu, pobegne sa zatvorskom odećom ili napravi sličan ilegalni čin.

4. Svako dete rođeno u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochu u Velsu mora da zna da izgovori ime svog grada do šestog rođendana i da ga naglas izgovori do 34. godine života. 5. U Francuskoj je ilegalno nazvati svoju svinju Napoleon iako je prošlo više od 200 godina od smrti tog cara. Zakon datira iz 1881., a donesen je kako se narod ne bi na taj način iskazivao nepoštovanje prema Napoleonu Bonaparti. 6. U Grčkoj je 2002. godine donesen kontroverzan zakon o zabrani igranja elektronskih igara na javnim mestima, a sve kako bi se smanjio broj kockara u zemlji. Zakon je prestao da važi tek 2011. godine.

7. Razvod braka ilegalan je u Vatikanu. 8. Iako je Monako u svetu poznat kao jedna od najistaknutijih Evropskih destinacija za kockanje, stanovnici ove mikrodržave ne smeju da se kockaju u monegaškim kazinima. Zabranjen im je i ulazak u monegaška kazina, osim ako nisu zaposleni u njima. 9. U francuskom gradu Chateauneuf-du-Pape 1954. godine zabranjeno je nadletavanje i sletanje letećih tanjira. Anti-NLO zakon doneo je veliku popularnost gradu, pa se pretpostavlja da mu je to bila i glavna namena. 10. U Sevilji je ilegalno sušiti donji veš na konopcu na otvorenom prostoru. Na štriku se smeju sušiti drugi odevni predmeti, ali ne i gaćice i grudnjaci. Uhvate li vas u prekršaju, možete da platie kaznu u visini i do 3000 evra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs