Za njega zakon ne postoji

Najbogatiji sultan na svetu: Devojke bira tako što pregleda naslovne strane i poruči sebi manekenku ili glumicu! (FOTO)

Hasanal Boklijah (73) živi kako želi. Za njega ni jedan zakon ne postoji

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

S ličnim bogatstvom od oko 28 milijardi dolara, sultan Bruneja je nakon tajlandskog vladara drugi najbogatiji monarh na svetu. Ali, mogao bi zaraditi titulu najomraženijeg na svetu. Hasanal Bolkijah doneo je jedan od najrigidnijih zakona prema kojem će lopove kažnjavati odsecanjem ruku i bičujući muslimane koji piju alkohol, dok će pripadnike LGBT zajednice kamenovati do smrti, a sve to na temelju novog šerijatskog zakona.

 

Ovaj potez podstakao je međunarodnu javnost na bojkot. Prve reakcije krenule su samo nekoliko sati nakon što je Hasanal Bolkijah saopštio svoju odluku.

 

Najpre se oglasio Džordž Kluni, koji je pozvao na bojkot sultanovih hotela, uključujući "Dorchester" u Londonu i "Beverly Hills" u Los Anđelesu. Pridružile su mu se i druge zvezde - Džej Leno, Elen DeGeneres, Šeron Ozbourn, Ričards Branson i Klajv Davis.

 

Naime, novi zakon odnosi se kako na stanovnike te države, tako i na strance, pa čak i na one koji bi leteli u njihovim avionima ili plovili na brodovima registrovanim u Brunejma.

 

Ali je malo verovatno da će se urušiti ogromno bogatstvo sultana  Hasanala čije se lično bogatstvo povećava svake sekunde za oko 150 dolara i to od proizvodnje nafte, piše australijski portal News.

Bruneji imaju 415.000 stanovnika, a vlada osigurava besplatno obrazovanje, zdravstvenu negu, penzije i kredite s niskim kamatama za kupnju kuća i automobila. Nafta je izvor svog bogatstva, a kad je kompanija Shell počela crpiti naftu, 70-h godina prošlog veka, prozvali su je "Shellfare država".

 

Magazin Forbs stavio je na peto mesto najbogatijih zemalja Bruneje. Ipak, to ih ne spašava dosade. Tamo je zabranjen alkohol i uopšte nema noćnog života ili kulturnih događanja. Dok se sultan Hasanal Bolkijah i njegova braća Džefri i Mohamed pridržavaju islamskog zakona, sve ostalo što rade protivi se Kuranu i zakonima koje je upravo nametnuo.

 

"To je radikalni dvostruki standard. Znam da su obojica u braku i razvedeni više puta, što je stvarno licemjerno," - kaže Jillian Lauren, koja je napisala biografiju kao bivša članica harema koju je imao sultanov brat Džefri.

 

Pravi raskalašeni život u sultanatu došao je na videlo 2001. godine, kada je Džefri bio prisiljen da proda ličnu imovinu na aukciji nakon što je koristio državnu blagajnu kao kasicu-prasicu. Dnevno je trošio u proseku 747.000 dolara i tako tokom 10 godina. Na poklone za prijatelje, potrošio je 17 milijardi dolara.

 

Treći brat, Mohamed, navodno se gnuša razuzdanosti i raskalašenosti svoje braće. Ali kada mu je sultan dao zadatak da obnovi privredu koje su on i Džefri uništili, strpao je u svoj džep više od dve milijarde dolara i odmah je dobio otkaz.

 

Džefi se nekada krio od svoga brata u hotelima s pet zvezdica širom sveta, a sultan je navodno u kućnom pritvoru držao Džefrijevog sina Hakema, koji je tada imao 25 godina. Član sultanovog osoblja rekao je da je to sve jako smešno:"Hakem može napustiti Bruneje kad god poželi. Oseća se zarobljen jer nema pojma kako  da rezerviše katru za komercijalni let."

 

Kraljevsku porodicu opisuje kao vrlo praznoglavu.

Još 1997. godine saznalo se za razvratni život i orgijanja na sultanovom dvoru. Progovorila je tadašnja Mis SAD-a Šenon Marketic koja je kasnije tužila sultana i njegovog brata Džefrija. U sudskim iskazima je tvrdila da je agencija za talente posredovala posao u Brunejima vredan 3.000 dolara dnevno za "lična pojavljivanja i promotivni rad". Umjesto toga, kazala je Marketic, držali su je kao seksualnu robinju. Morala je plesati svaku večer u sultanovom privatnom noćnom klubu od 22 do 3 ujutro gde su ju tretirali kao prostitutku. Za američke novine izjavila je kako su ju drogirali i zlostavljali, a kad se konačno vratila u SAD tužila ih je za 10 miliona dolara za "duševni bol i noćne more, nesanice i druge traume".

 

Braća su zatražila diplomatski imunitet, a sultan je optužbu nazvao "gore od ubistva". Slučaj je odbačen, piše Njujork post.

 

Lauren, koja je regrutovana kao i Marketic, kad joj je bilo samo 18 godina, ne veruje u njene tvrdnje: "Njen opis onoga što se događa na zabavama ne zvuči istinito." Ali je zato Lauren ispričala druge strahote. Nakon sletanja u Bruneje svim devojkama su oduzeti pasoši i rečeno im je da ne smeju pokazivati potpetice cipela jer je to velika uvreda u muslimanskim zemljama. Upozorili su je da pazi šta govori i šta radi, nadzor je bio svuda. Trebala je paziti na svoju težinu, a kad bi se udebljala, tu je bio doktor s tabletama za mršavljenje i spavanje - zavisno šta bi joj trebalo. Kad god bi prolazila kraj kraljevske porodice morala bi da se nakloni i ona nikad nije prva počinjala razgovor.

 

Trebala je uvek držati glavu niže od Džefrijeve, a on je od devojaka tražio da ga zovu Robin. Voleo je američke automobile, odeću i pop kulturu.

 

"Kako se dekadencija povećavala, tako je rastao broj američkih devojaka. Otvorio bi magazin i rekao da želi tu i tu ženu. Naručio bi je."

 

Lauren kaže da su mnoge devojke imale problema s tom pokornošću koja se od njih zahtevala. One koje se ne bi tome prilagodile morale bi otići nakon nekoliko nedelja. A bilo je jako puno Filipinki i Tajlanđanki koje su jedva imale 15-ak godina. Devojke su bile smeštene u Džefrijevoj palati i morale su noću plesati za princa i njegovu pratnju, nadajući se da će ih jednom odabrati da provedu s njim jednu noć. Nekad bi uzeo i više njih. Lauren je čekala danima, a onda je jedan dan po nju došao Mercedes i odveo je u neku poslovnu zgradu gde su ju odveli u neki stan i unutra zaključali.

 

"Prošlo je sat-dva. Unutra nije bilo ni novina, ni televizije, pa sam šetala gore-dole. Bio je zaključan čak i wc pa sam morala obaviti malu nuždu u kantu za smeće. Drhtala sam od hladnoće, gladi i nervoze. Nakon četiri sata, princ se pojavio. Vodili su ljubav, a princ nije imao kondom. Kad je završio, rekao joj je - "bilo je jako lepo, ali ja sad moram na sastanak." Lauren kaže da princ nikada nije koristio zaštitu i nikada je nije pitao uzima li kontracepciju, a nisu ju ni pregledali boluje li od kakvih polno prenosivih bolesti.

 

Lauren je kod Džefrija imala povlašten položaj, zanimalo ga je samo da li je pre njega spavala sa sultanom. Nagradio bi je bogatim šopingom i s mnogo novaca. Nekoliko se puta iz Amerike vraćala na Bruneje, sve dok nije dosadila Robinu.

 

"Otputovao je službeno u London i nisam ga stigla ni pozdraviti", rekla je. Uprkos strogim šerijatskim zakonima sam sultan živi izuzetno razvratno. Ovaj 72-godišnjak na prestolu je već više od pola veka – čak 52 godine, a prijatelj je sa mnogim svetskim monarsima, uključujući i kraljicu Elizabetu II i njenog supruga princa Filipa.

 

Poznat je po tome što je vlasnik oko 7.000 skupocenih automobila. Takođe poseduje i nekoliko aviona čija je unutrašnjost optočena zlatom. Sultan je doista neumeren u trošenju novca, pa je tako spreman potrošiti 35.000 dolara da bi otputovao privatnim avionom svom omiljenom stilisti koji će mu podšišati kosu i bradu. A to čini jednom nedeljno.

 

Kad je jednom zaboravi cipele za polo, po njih je poslao helikopter.

 

Sultan voli venčanja, pa je za sebi organizovao i finansirao čak tri. Svako je naravno, koštalo pravo bogatstvo. Kad se 1965. oženio rodicu Raju Isteri Pengiran Anak Hajah Salehu, ona mu je rodila šestoro dece, od kojih je prvi princ Al-Muhtadee.

 

Na Bruneju su dakle zakoniti poligamni brakovi, pa se sultan drugi put oženio sa Hajah Mariam koja je radila kao stjuardesa u avio kompaniji i udala se za njega 1982. godine. Bilo je to godinu dana pre nego što je njegova prva žena, kraljica Saleha, rodila svoje šesto dete.

 

Od Hajah se razveo 2003. godine, a do tad je već s njom imao četvoro dece. Ali, ubrzo se oženio za TV-voditeljkom Azrinaz Mazhar, koja mu je rodila još dvoje dece pre nego što su se razveli 2010. godine. 

 

Uprkos tome što je otac dvanaestoro dece, jako pazi kad su u pitanju njihovi brakovi. Svako od raskošni venčanja njegovo petoro dece, trajalo je više od nedelju dana i svako je koštalo barem 10 miliona dolara.

 

Kada je njegov najstariji sin, prestolonaslednik oženio tinejdžeriku Saru Saleh koja je tad imala tek 17 godina, mlada je nosila štikle Kristijana Lobutina ukrašene draguljima, kao i čipkasti veo preko glave napravljen od čistog zlata. Za venčanje njegove najstarije kćerke, princeze Rašide, sultan Hasanal Bolkijah poslao je avion po Vitni Hjuston koja je pristala da peva samo za zvanice što je koštalo 10,1 milion dolara. Ali sve je to beznačajno u poređenju sa proslavom njegovog 50. rođendana 1996. godine.

 

Proslava je trajala dve nedelje i koštala je skoro 40 miliona dolara. Tokom slavlja odigrala se i polo utakmica, zatim je pozvao 3.000 zvanica u palatu na gala večeru, a služio se beluga kavijar, pa je bilo dopušteno i ispijanje najskupljih šampanjaca.

 

Majkl Džekson je tri puta pevao tokom slavlja – najpre za 6.000 sultanovih podanika, pa još dva za sultanove privatne goste. Za tri nastupa pevač je inkasirao 25,8 miliona dolara. Na kraju proslave svaki gost je otišao kući s prilično velikim zlatnikom.

 

Naravno, sultan živi u palati Instana Nurul Iman i najveća je kraljevska rezidencija na svetu. Gradila se dve godine i koštala je nešto manje od dve milijarde dolara.

Ima 1788 soba i 257 kupatila. Optočena je zlatnim i dijamantskim ukrasima, ima pet bazena, banketnu dvoranu za više od 5000 gostiju i džamiju s prostorom za 1500 vernika. Čak i 200 polo ponija uživa u visokom luksuzu – u staji s ugrađenim klima uređajem.

 

Sultanovo londonsko gnezdo nalazi se u najelitnijem delu grada – to je St John's Lodge u Regents Parku. Ovu rezidenciju kupio je za 73,9 miliona dolara 1994. godine i sada se procenjuje na oko 203 miliona dolara, pa je to ujedno i najskuplja privatna kuća u Velikoj Britaniji.

 

Nekretnine je pokupovao i na najelitnijim lokacijama na australijskoj obali, zatim u Las Vegasu i u Los Anđelesu, a ne štedi ni kad su u pitanju članovi njegove porodice.

 

Njegov brat, plejboj i princ Džefri dobio je od sultana 1997. godine raskošni megakompleks u Las Vegasu vredan 83 miliona dolara. Smešten je, naravno, na vrhunskoj lokaciji i ima 92 sobe, 29 spavaćih soba i 42 kupatila, teniski teren, tri bazena i veliku garažu u kojoj se nalazi 11 automobila. Logično je, da kao naftni magnat, sultan gaji veliku sklonost brzim i luksuznim automobilima. Njegova kolekcija od hiljadu automobila uključuje i više od 500 različitih modela Mercedesa, 450 Ferarija, 380 Bentlija, više od 100 Koenigsegga, 21 Lamborghini, 11 Aston Martina, 179 Jaguara i 209 BMW-a.Ali, tu je i 600 Rolls Royceova od kojih je jedna sasvim pozlaćena limuzina Silver spur koja se koristi samo za venčanja.

Ukupna vrednost auto-parka je oko 10 milijardi dolara.

 

Jednako je zavidna i flota sultanovih aviona. Uključuje Boeing 747 s dnevnim boravkom, spavaćom sobom koje su optočene zlatom i dijamantima. Kupatila u avionu od 233 miliona funti takođe se mogu pohvaliti umivaonicima od čistog zlata.

 

Tu je i Airbus vredan oko 138 miliona dolara i nešto skuplji Boeing 767 za 251 miliona dolara.

 

Kad je želeo da se usavrši u badmintonu, platio je trenera 2,3 miliona dolara, a isto toliko i akupunkturu i masažu. Čuvari njegovih egzotičnih ptica ukupno primaju platu od 92.000 dolara. Dve domaćice plaća 12,9 miliona dolara, a velikodušan je i kad su u pitanju pokloni. Godišnje na dijamante i nakit koji daruje članovima porodice, troši oko 31 miliona dolara. Kraljevska porodica s Bruneja toliko obožava nakit zlatare Asprey da je 1995. godine sultan odlučio kupiti celu kompaniju - po cijeni od 592 miliona dolara.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs