Pročitajte

Za svaku ženu: Ne dozvolite da vam se svekrva meša u život!

Možda ona zna bolje o odgoju dece, ishrani, sređivanju kuće ali vi morate da sami otkrijete šta je najbolje za vašu porodicu
Zanimljivosti
18:26h Autor:
Za svaku ženu: Ne dozvolite da vam se svekrva meša u život!
Foto: Shutterstok

Ovo nije vreme gde ćete kriviti svekrvu za sve što se dešava u vašem životu. Bitno je da sve kažete otvoreno i sva nerešena pitanja isterate na čistac.

Psiholog i porodična savetnica Teri Apter, kaže da je najvažnije da iskreno kažete sve što vas smeta - u odnosu sa njegovom familijom. Ako drugače kuvate određeno jelo, a svekrva smatra da je njen način zdraviji, recite da se ne slažete s tim i da su takvi komentari nepotrebni. Pre nego što joj ljutito kažete mišljenje nemojte smetnuti s uma to da ona možda uopšte nije svesna svojih postupaka.

Neprestana pitanja o tome kada ćete dobiti decu vas možda jako nerviraju, ali probajte da shvatite da se oni jako vesele ulogama bake i deke. Tu ne možete ništa i nemojte se nervirati, već im recite da znate za njihovu želju.

Dobar odnos svekrve i snaje može da uslovi sto čuda, ali ponajviše razvod bračnog para.

Ponekad majke tretiraju svoju decu kao da su još uvek mala, čak i kada su se odselila i imaju svoju porodicu. U tom slučaju verovatno vam smeta to što svekrva zove supruga na ručak iako zna da ste upravo ručali.

Problemi najčešće iskrsnu kada je jedna osoba jako nametljiva, a druga osetljiva. Dakle većini žena smeta kada svekrve previše tetoše svoje sinove. Bez obzira na to što svekrva možda preteruje, razmislite zašto vam to toliko smeta i osećate se ugroženom zbog toga? Taj strah možete izgubiti ako shvatite da se svekrva boji gubitka odnosa i veze sa svojim sinom pa ponekad preteruje.

Ako se vaši i njegovi roditelji ne slažu, nemojte forsirati zajednička okupljanja i druženja. Svako neka porazgovara sa svojim roditeljima - recite im da razumete to da nikada neće biti dobri prijatelji, ali i da to nije nikakav problem. Bez obzira što se ne slažu, mogu biti dovoljno civilizovani u situacijama u kojima se moraju videti.

Ako vas svekrva obasipa savetima, znajte da su neizbežni, samo je pitanje koliko su česti i koliko mogu da vam koriste. Na svaki savet koji vam kažu možete reagovati rečenicom: "Hvala, dobra ideja."

Postoji nekoliko tipova svekrve, tekst o tome pročitajte OVDE.

Bake i deke često ne poštuju postavljena pravila o vaspitanju dece i tu se najčešće događaju neprijatne situacije. Ako ne poštuju vaša pravila i drugačije tretiraju decu, svekar i svekrva ili vaši roditelji šalju poruku da znaju bolje, a to potkopava vaš autoritet. Možda će vas poslušati ako im detaljno objasnite zašto postoje pravila i na koji su način najbolja za decu. U fokus stavite interes i brigu za decu.

Ovo su neke stvari koje ni u ludilu ne smete da ispričate svekrvi.

Još jedan čest problem dogovor je kod koga ćete provesti praznike. Dogovorite se sa suprugom i jednostavno započnite sa svojim običajima pa se nijedna strana neće ljutiti ako odlučite da ostanete kod kuće za uskršni doručak. Odlučite li se za okupljanje u svojoj kući, bez griže savesti postavite svoje uslove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs