Poteškoće

Ne napuštajte posao, promenite stav!

Svi se suočavamo sa problemima na poslu. Bilo da su veliki ili mali, problemi su problemi, ali možemo da naučimo da se vremenom drugačije odnosimo prema njima
Zanimljivosti
11:02h Autor:
Ne napuštajte posao, promenite stav!
Foto: Thinkstock

Ako se osećate nesrećno na poslu – niste jedini! Stres u vezi sa poslom je jedan od najčešćih problema u današnje vreme. Neki imaju zahtevne klijente i kratke rokove. Drugi imaju šefove koji su nekompetentni, nesimpatični i koji očekuju brda i doline za malo para. A treći prosto ne uživaju u poslu koji rade, jer im je nezanimljivo, dosadno ili besmisleno.

Ukoliko imate te ili neke slične probleme, nemojte da mislite da vam je potrebna promena posla da biste bili srećniji. Verovali ili ne, promena u načinu razmišljanja može da pomogne da se osećate bolje i da se samim tim cela situacija promeni na bolje.

Ne volite svoj posao

U stvari, stručnjaci tvrde da su srećni ljudi produktivniji, bolje se nose sa stresom, zdraviji su i imaju veće plate. Iako vam se situacija na poslu trenutno čini nemogućom, isprobajte neke od ovih strategija koje mogu da vam pomognu da promenite svakodnevno radno iskustvo.

1. Zapišite tri stvari koje su bile dobre

Možda je teško zamisliti, ali pokušajte da se fokusirate na tri dobre stvari koje su se dogodile na poslu (čak i ako su to sitnice). Pažljivo razmislite o svojim kolegama, gde radite, vrstu posla koji obavljate ili neki drugi važan detalj koji vas podseća na pozitivne strane vašeg posla.

Istraživanje sprovedeno u jednoj internacionalnoj tehnološkoj kompaniji je pokazalo da su zaposleni koju su se setili tri pozitivna trenutka u vezi sa poslom jednom nedeljno bili motivisaniji, produktivniji i zadovoljniji u poređenju sa njihovim kolegama koji to nisu učinili. Isprobajte ovo kad dođete kući sa posla, i vremenom ćete videti da vam samo koncentrisanje na pozitivne stvari može olakšati nošenje sa negativnim stranama posla.

2. Ne shvatajte sve lično

Prirodno je da se ponekad posvađate sa kolegama ili da ste neraspoloženi. To se obično događa kad nam neko uputi neprimeren komentar ili ignoriše našu molbu da nam pomogne. Zapamtite, ako se vama ne sviđa vaš posao, velike su šanse da se ne sviđa ni vašim kolegama. Teško je biti ljubazan i profesionalan iz dana u dan na poslu koji vam se ne sviđa. Kad neko uradi nešto što vas uznemirava ili ljuti, verovatno nije bila namera tog nekog da vas povredi. Prisetite se trenutka kad ste vi učinili nešto što je negativno uticalo na nekog drugog. Da li je tu bilo reči o nekakvoj ličnoj osveti? Nije? Onda imajte na umu da će i drugi ponekad napraviti nešto što će imati negativan uticaj na vas, ali to ne rade zlonamerno.

3. Negativne emocije

Vodite računa o svojim negativnim emocijama. Neprijatni osećaji kao što su frustracija, ljutnja, ogorčenost ili ljubomora su neizbežni na poslu, posebno ako vas ima mnogo na jednom mestu. Takve emocije mogu da vam otežaju rad, što utiče na vašu produktivnost i generalnu situaciju na poslu. Kad zapadnete u takvo stanje uma, setite se da vi niste takva osoba, bar ne većinu vremena. Na primer, ako ste ljuti, pokušajte da se ne predate talasima negativnih osećanja već ih sagledajte sa distance. Nemojte da delujete u afektu i ovakvom stanju uma. Nekoliko puta duboko udahnite i pokušajte da se smirite. Lakše ćete smisliti razumnije rešenje za problem koji vas muči i nećete dozvoliti da vam to upropasti ostatak dana.

4. Stres na poslu

Većina nas provodi vreme na poslu, pa zašto onda ne biste uradili sve što je u vašoj moći da bi to iskustvo bilo što pozitivnije? Čak i ako se odlučite da potražite novi posao, pokušajte da na što bolji način provedete vreme na poslu na kome se trenutno nalazite. Isprobajte ove tehnike i možda vam se odlazak na posao sutra ili u ponedeljak više neće činiti toliko strašan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs