Istina

10 ozbiljnih stvari koje vam doktor nikad neće priznati

Bez obzira šta ko kaže o lekarima, ova profesija je izuzetno teška i fizički i psihički

Zanimljivosti
10:22h Autor:
10 ozbiljnih stvari koje vam doktor nikad neće priznati
Foto: Shutterstock

O lekarima možemo reći razne stvari: da su neljubazni, površni, ponekad da prave greške; da nemaju dobru komunikaciju sa pacijentima, ali pokušajte samo da zamislite šta oni sve vide u toku dana a da to nikad ne mogu da kažu nikome, a pogotovo ne svojim pacijentima, piše Stil.kurir.rs

Ima tu radosti, ima tu i tuge, ali često i smrtnih slučajeva kojih se oni sećaju ceo život.

Život je lomljiv, kao porcelan

Lekari se svakodnenvo bore sa smrću. To ostavlja dubok trag na duši. Doktori, najbolje od svih nas, shvataju kako je život krhka stvar. Danas si dobro, a već sutra te nema...

Zahvalnost daje snagu

Kada pacijent posle oporavka dođe kod doktora i zahvali mu se za drugu šansu, lekarima to daje vetar u leđa. Oni se često nalaze u situaciji gde su najbliži pacijentu, trude se da ga održe u životu, da mu poprave zdravlje, i to je jedna posebna vrsta veze koja se može stvoriti samo između spasioca i spašenog.

Zdravlje je ogromno bogatstvo

Većina nas nije upoznata sa osnovama medicine i verovatno ne razume kako sitnice u našem životu utiču na zdavstveno stanje. Ali lekar zna: zdravlje je jedna od najvažnijih vrednosti u našem životu. Zdravlje se ne može kupiti. Zato se zdravlje mora zaštititi.

Slušanje je teško, ali važno

Sposobnost da se sasluša druga osoba i da se saoseća je veština dobrog lekara. Lekar će vas pažljivo saslušati, neće popustiti ni jedan detalj, ni jednu sitnicu. I nije važno to kako se on danas oseća. Važno je da je tu da se vi dobro osećate.

Doktor: posao koji traje stalno

U bilo koje doba dana, bilo koji dan, bilo koje godišnje doba, lekar i medicinske sestre ne prestaju da rade. Na godišnjem odmoru uvek će doći do nekog "slučaja" gde će morati da intervenišu. Na slavi će neki gost da pita za savet kako da se reši hipertenzije i td. Iz nekog razloga, ljudi su ubeđeni da lekar mora i da je dužan da bude na "oprezu" svaki dan. Ali često je lekarima, više nego drugim ljudima, potreban istinski odmor.

Golo telo je samo telo

Za lekara je pregled golog pacijenta deo profesije. To nije sramotno ili neprijatno. Lekara nije briga da li ste otišli kod kozmetičarke pre pregleda, ili kakav veš nosite. Za doktora, ljudsko telo je samo predmet profesionalnog istraživanja.

Kafa je hrana

Lekari i medicinske sestre često nemaju ni deset minuta za ručak/večeru. Ili imaju mnogo pacijenata, ili su u pitanju teški slučajevi ili izuzetno hitni slučajevi... I to se događa gotovo stalno! Zbog toga oni bukvalno žive na kafi. Ispada da, vodeći računa o zdravlju pacijenata, doktor ugrožava svoje zdravlje.

Radost zbog pacijentovog oporavka

Težak rad daje rezultate kada doktor vidi da je njegov pacijent "stao na noge". Sve ostalo je manje važno, od momenta kada doktor vidi pacijentov oporavak.

Duh često iscrpljuje telo

Lekari znaju koliko znači pozitivno raspoloženje. Pacijent sa pozitivnim stavom može učiniti nemoguće: preživeti uprkos sumornim prognozama. Beskrajna žeđ za životom je eliksir života! Doktori su svaki dan svedoci da se čuda događaju.

Ponekad jednostanvo nema nade

Bez obzira koliki napor je doktor uložio u ozdravljenje pacijenta, po nekad nema nade. Stoga je na doktoru da tako nešto saopšti porodici. To je najteži deo posla. Oni u tim momentima moraju da smognu snage i kažu istinu, suoče se sa bolom porodice i prijatelja.

Bez obzira šta ko kaže o lekarima, ova profesija je izuzetno teška i fizički i psihički. Ne samo lekari, već i medicinske sestre, stažisti i medicinski radnici čuvaju naše zdravlje. A često samo oni mogu da nam pomognu kada nam život visi o koncu!

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs