Posao i vi

Radni ljudi: Vreme je za odmor!

Premor može više da šteti poslu nego što ćete jedan dan biti odsutni. Koliko radite, toliko treba da odmarate
Zanimljivosti 10.02.2014. - 21:06h Autor: bizlife.rs

Ono što treba da prihvatite, shvatite i naučite je da će vam slobodan dan ili nekoliko dana odmora doneti više koristi nego kada biste to vreme uobičajeno radili.

 

Praznici samo što nisu, pa je i pravo vreme da prihvatite činjenicu da morate na odmor. Prvo, odmor sigurno povećava produktivnost. Niko ne može biti usredsređen i pun energije za posao 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

 

Time što se odvojite od posla, energiju usmeravate na druge stvari i na drugačiji način i povratak redovnim poslovima će biti svežiji, više ćete moći da uradite u jedinici vremena.

 

Dokaz za to su sredine i kulture gde zaposleni češće odlaze na odmore – podaci govore da su daleko produktivniji po satu rada. Tačnije, zaključak je da koliko radite, toliko treba i da odmarate. Pola pola.

 

Priznajte koliko vam se puta desilo da nemate rešenje za problem na poslu, a sutrašnje jutro vam ga donese i to pod tušem? Ništa to nije neobično niti je naučni fenomen – za ovakve situacije kriv je hormon dopamin kojeg naučnici inače smatraju krivcem za kreativnost.

 

A dopamin se luči kada se dobro osećate i kada ste relaksirani. Zato, ako vaš posao traži kreativnost (a kreativan može biti svaki), priređujte sebi male i velike odmore i to tako da što više uživate. Dani koji slede su prava prilika za relaksaciju. Ako vam neko želi uspešnu i blistavu karijeru, onda vam mora poželeti i kvalitetan odmor.

 

Bar nekoliko dana ovih praznika provedite bez kompjutera. Provedite vreme sa porodicom i najbližima, odmarajte, pričajte o lepim temama, smejte se i posao spakujte u posebnu fioku (što u glavi, što u radnom stolu).

 

Kad se vratite, sigurno vam neće manjkati energije, ideja, motivacije i godina će početi u velikom stilu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...