narodna verovanja

Danas slavimo svetog proroka Samuila: Evo šta treba da uradite za sreću i blagostanje, a šta nikako ne smete!

Zahvaljujući ovom svecu, narod Izrailja se oslobodio idola i priznao njega kao proroka, sveštenika i sudiju
 

Zanimljivosti 02.09.2019. - 10:35h Autor: Stil
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetom proroku Samuilu.

 

Sveti prorok Samuel ili Šamuel na hebrejskom znači onaj koji sluša Gospoda.

Petnaesti i poslednji sudija Izrailjski rođen je u mestu Ramatu gde se kasnije rodio i blagoobrazni Josif. Živeo je u 11. veku pre nove ere, odnosno oko 1.100 godina pre rođenja Isusa Hrista.

 

Prema legendi, nerotkinja Ana isplakala je Samuila od Boga i posvetila ga njemu još kada mu je bilo tri godine.

 

Prema predanju, Samuil je imao 12 godina kada je izrekao svoje prvo proročanstvo - predvideo je božiji gnev koji će se sručiti na dom prvosveštenika Ilije zbog grehova koje su učinili njegovi sinovi.

 

Nakon što se to obistinilo, Samuilo je stekao veliko poštovanje među narodom.

Bilo je to teško vreme za Jevreje kada su bili porobljeni od Filistejaca i prorokovo propovedanje pokajanja i preporoda mnogo je podiglo moral naroda koji je u ovom svetitelju video vođu i dugovnog oca.


Sveti prorok Samuilo: Verovanja na današnji dan

Prema priči sve dogodilo ovako:

 

"I narod se pokaja, i odbaci tuđe idole, kojima služaše, i priznade Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju. Tada Samuil pođe s vojskom na Filistejce i s pomoću Božjom smete ih i pobi, i oslobodi zemlju i narod".


Samuilo je osnivač proročke škole – vrste religijsko-moralnog bratstva ili društva, koje je imalo zadatak da u ljudima probudi duh patriotizma i širi prosvećenost.

 

Legenda kaže da je mudro je vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Umro je u 88. godini života i sahranjen je u Rami. Njegov život je opisan u prvim poglavljima Prve knjige careva.

 

Beseda na današnji dan za sreću i blagostanje

 

"O kako je promenljivo srce čovečje! No, od svih promena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada verni postane neverni. I od svih promena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se neverni obrati i postane verni. Pokaj se pre nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se pre smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati greh svoj.

 

Šta nikako danas ne smete da radite?

 

Prema narodnom verovanju na današnji dan nikako bi trebalo da radite nijednu sramnu stvar, a naročito da olako uzimate dobro koje vam drugi čine.

 

Budite zahvalni ljudima. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, cenite njegov trud. Budite dobri ljudi, prijatelji, prema rođacima, roditeljima, deci.

 

Merkur je u Devici: Ako ovo uradite do 14. septembra, odmah ćete oterati sve negativne misli!

 

(Stil.Kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...