istorija

Svaki Srbin se naježi kada čuje Sa Kosova zora sviće: Otkriveno kako je nastala čuvena patriotska pesma!

Svaki Srbin zna njene reči, ali malo ko zna priču o tome kako je ova numera nastala

Zanimljivosti
Autor:
Svaki Srbin se naježi kada čuje Sa Kosova zora sviće: Otkriveno kako je nastala čuvena patriotska pesma!
Foto: PrintscreenJutjub/Ljuba Manasijevic

Jedna od najlepših srpskih patriotskih pesama "Sa Kosova zora sviće" u narodu poznatija kao "Oj, Kosovo, Kosovo" napisana je pre tačno 3 decenije.

Gotovo da nema Srbina koji je nije čuo pa i zapamtio njene stihove, ali je malo onih koji znaju njenu istoriju.

Naime, 1989. godinepevač, kompozitor i tekstopisac Ljubomir Ljuba Manasijević je nakon svog nezaboravnog iskustva u Gračanici napisao ovu čuvenu pesmu.

Povodom komemoracije 600. godišnjice Kosovske bitke, 28. juna 1989, slikar Milić od Mačve priredio je izložbu slika u dvorištu manastira Gračanice, a Manasijević je otvorio skup jednom od svojih numera "Nebo je visoko, Srbijo".

Govor koji i danas odzvanja: Evo kako je vladika Nikolaj Velimirović na Vidovdan rasplakao i najhladnije Engleze!

foto: Printscreen Jutjub/Ljuba Manasijević

"Od ranog jutra 27. juna čuo se poj monaha i neprekidno trajao do duboko u noć i do sledećeg jutra. Porta manastira Gračanice je bila ispunjena ogromnim brojem ljudi i svako ko je došao u manastir da se pokloni moštima Sv. Cara Lazara zapalio je jednu ili više sveća za pokoj duša kosovskometohijskih junaka. Gračanica je sijala u mraku i izgledala nam je kao nebeski manastir koji se spustio na Srpsku, Kosovsku zemlju da osvetli naše puteve i da oživi sećanje na staru slavu i Vidovdanski boj 1389.godine. Niko nije želeo da zaspi te noći, već smo čekali zoru bdenjem i razgovorima i susretanjima sa mnogim Srbima koji su tu došli sa svih strana sveta ali i sa Kosmeta", ispričao je Manasijević .

On je pri povratku imao čast i da nosi kivot sa moštima Svetog cara Lazara.

Upravo to iskustvo koje je doživeo bilo je inspiracija za stvaranje umetničkog dela kao što je pesma "Sa Kosova zora sviće".

"Verujem da me je ta inspiracija nosila dugo posle povratka sa Kosova i Metohije i da je učinila da ostvarim uspešne pesme koje sam neposredno posle nekoliko meseci početkom 1990. godine i snimio na kasetu pod nazivom 'Vostani Serbije", rekao je tekstopisac.

Danas se obeležava 630. godišnjica Kosovske bitke.

Narodna verovanja za Vidovdan: Ako neudate žene urade ovo u noći uoči praznika, desiće se čudo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs