Za sada samo u hotelima i perionicama

Budućnost pranja veša: Mašina koja pere gotovo bez vode i deterdženta

Plastične granule koje se koriste umesto vode sprečavaju prenos boja, tako da mogu zajedno da se peru beli i obojeni veš, uz to nova tehnologija pranja veša ne samo da je ekonomičnija, već i efikasnija i čuva prirodnu okolinu
Zanimljivosti
21:26h Autor:
Budućnost pranja veša: Mašina koja pere gotovo bez vode i deterdženta
Foto: Shutterstcok

Britanski stručnjaci izumeli su veš mašinu koja pere uz minimalnu količinu vode. Umesto vode, za uklanjanje prljavštine i mirisa sa odeće mašina koristi plastične granule.

Kompanija Xeros, koja stoji iza ove tehnologije, tvrdi da je ovaj način pranja veša ne samo ekonomičniji, već i efikasniji i da čuva prirodnu okolinu. Uz to, granule sprečavaju prenos boja, tako da se bez bojazni može zajedno prati beli i obojeni veš. Zamenom vode granulama od sintetičkog polimera štedi se, takođe, i na deterdžentu, a iste granule se mogu koristiti za 500 pranja.

Stručnjaci Univerziteta u Lidsu, koji su razvili ovu tehnologiju, prvobitno su pokušavali da reše jedan sasvim drugi problem. Naime, profesor Stiven Berkinšo želeo je da nađe način kako da boja na tkaninama bude što duže postojana, ali je shvatio da bi novo rešenje moglo da se primeni i za uklanjanje mrlja sa veša.

Za jedan ciklus pranja potrebno je da se u mašinu sipa oko milion sićušnih, plastičnih granula zajedno sa šoljom vode i nekoliko kapi specijalnog Xeros deterdženta. Ova tehnologija je trenutno dostupna samo za hotele i perionice, ali kompanija Xeros planira da u skorijoj budućnosti proizvede i kućnu verziju mašine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs