divan cvet

Cvet nastao od Evinih suza: Osim što čuva srce, đurđevak donosi ljubav i sreću!

Đurđevak je poznat je po svojoj lepoti i opijajućem mirisu zvonastih cvetova. Mnoga verovanja i značenja pripisivala su se ovom cvetu proteklih vekova širom sveta

Zanimljivosti
Autor:
Cvet nastao od Evinih suza: Osim što čuva srce, đurđevak donosi ljubav i sreću!
Foto: Profimedia

Prema legendi, đurđevak je nastao iz Evinih suza, koje su potekle kada je napustila Rajski vrt. Predstavlja simbol nežnosti, ljupkosti i čistote. Upravo je zbog toga đurđevak od srednjeg veka krasio bukete nevesti verujući se da će doneti sreću u ljubavi.

Otuda izreka:

"Mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama".

Zbog verovanja da donosi dobru sreću, naši hajduci su uoči Đurđevdana bili kićeni đurđevkom, noseći ga kao amajliju.

Đurđevku se pripisuje i magijska moć, stoga je često činio važan sastojak magijskih rituala. Njegov značaj nije promakao ni prilikom tumačenja snova u kojima se pojavljuje. Stari su govorili da, putem snova, najavljuje poklone od drage osobe.Ukrašavanje krovova i vrata vencima đurđevka i ostalog cveća uoči Đurđevdana donosi "cvetnu" i uspešnu godinu.

U dvanaestom veku otkrivena su lekovita svojstva đurđevka. Danas farmaceutske industrije uveliko proizvode preparate na bazi đurđevka, koji su korisni za probleme sa srcem i krvnim sudovima. U kombinaciji sa valerijanom daje odlične rezultate za umirenje.

U narodnoj medicini, đurđevak pomešan sa alkoholom smanjuje upalne procese i značajno umanjuje bolove. Eterično ulje đurđevka i lavande otklanja otklanja umor ako se nanese na zadnji deo vrata i umasira.

Međutim, đurđevak sadrži i izrazito otrovne sastojke i može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, mučnine, nesvestica, snažno znojenje, usporen rad srca.

Stoga, ne preporučuje se njegovo korišćenje bez jasnog uputstva. Važno je prati ruke nakon dolaženja u kontakt sa bilo kojim delom đurđevka, a posebno je važno da ga izbegavaju trudnice i deca!

Cvetne lepotice koje žive na jakom suncu: 4 predloga za najlepšu baštu! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs