Poučno

Pogledajte kako da što bezbednije hodate po snegu! (VIDEO)

Led je okovao naš grad, pa je put od kuće od stanice postao pravi izazov. Savladajte pravilno hodanje po ledu kako nebiste doživeli pad
Zanimljivosti
17:26h Autor:
Pogledajte kako da što bezbednije hodate po snegu! (VIDEO)
Foto: Reuters

Zahvaljujući promenjivim temperaturama, zimi led neretko prekrije ulice i prilaze, a odlazak od vrata do automobila ili prve autobuske stanice postaje pravi izazov. Stoga, veština hodanja po ledu itekako je u ovo doba godine poželjna, a ko bi drugi mogao da zna sve tajne toga nego Kanađani koji u čarima zime ionako uživaju veći deo godine.

Prema podacima kanadskog Instituta za zdravlje, zime 2011. i 2012. čak sedam hiljada ljudi završilo je u bolnici nakon pada na ledu i to za vreme blage zime, prenosi "Huffington Post" Povrede od pada na ledu mogu uključivati sve, od bolova u leđima do potresa mozga, a posledice pada na ledu posebno su ozbiljne po one starije od 50 godina jer su u tim godinama kosti krhkije i osetljivije na lom. Stoga, vreme je da savladate hod po ledu i izbegnete neke zaista ozbiljne posledice.

Geganje

Normalno kada hodamo, sposobnost održavanja težine koja je na nogama deli se na pola kada napravimo iskorak. Ali ako tako hodate po ledu, gde svaka noga nosi polovinu težine tela i to u obući koja nije odgovarajuća za led, postoje velike šanse da ćete pasti. Kako biste izbegli hodanje po ledu, centar ravnoteže premestite na nogu koja je u iskoraku, hodajte poput pingvina i sve će biti u redu, a pad ćete sigurno izbeći.

Izaberite pravilnu obuću

http://www.youtube.com/watch?v=heDei0TuT8w#t=10

Nosite cipele koje imaju široke đonove, a svakako treba izbegavati nošenja cipela s glatkim đonom. Imajte na umu kako sportska obuća koja se ne kliza po suvom asfaltu nije tako stabilna na ledu. Osim dobrog đona, treba misliti i na to da obuća održava stabilnost zgloba. U suprotnom ćete ga lako iščašiti.

U snimku koji sledi lekar Paul Bakon demonstrira kako da hodate po vrlo klizavom ledu i otkriva zašto je upravo snažan trup važan za preživljavanje hodanja po ledu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs