opravdana ili ružna navika

Istraživanja objasnila: Evo zašto ogovaramo! (ANKETA)

Većina ljudi sa ljudima oko sebe deli informacije o ljudima iz svojih života

Zanimljivosti 24.05.2019. - 16:23h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu Social Psychological and Personality Science otkrila je da gotovo svaka osoba provede dnevno u proseku 52 minuta tračareći.  Pomenuta studija ustanovila je da u tih 52 minuta, koje dnevno provedemo ogovarajući zapravo uglavnom delimo bezazlene i dosadne detalje iz svakodnevnog života.

 

Jednostavna definicija tračarenja:

 

pričanje o osobi koja nije prisutna. 

 

Tračarenje ne mora nužno da podrazumeva širenje zlobnih glasina ili sramotnih priča, tračarenje podrazumeva i puko deljenje informacija.

 

Prema toj definiciji, tračarićemo i kada nekome kažemo da nam se rođaka udaje naredne godine, da naš prijatelj počinje raditi na novom poslu ili da nam ćerka uskoro ima važan plesni nastup.

 

Zašto onda potrošimo gotovo jedan sat dnevno čavrljajući o nezanimljivim detaljima iz života drugih ljudi?


Ovo pitanje garantovano sprečava ogovaranje: Da li ste hrabri da ga postavite?

foto: Shutterstock

Tračarenje je fundamentalni ljudski instinkt, jer su naši životi duboko ukorenjeni u grupama. Živimo u grupama i naš opstanak zavisi od ljudi iz tih grupa.

 

Zbog toga nam treba što više informacija o ljudima oko nas kako bismo znali kakvi su, kome se možemo verovati, ko nam je prijatelj, kakve vrednosti deliko itd.

 

Ogovaranje nas ne informiše samo o osobi koja je tema razgovora, nego i o osobi koja ogovara. Možemo saznati kakvi su stavovi te osobe, uverenja i kako se odnositi prema ljudima kada vidimo ko i o čemu ogovara.

 

Ako se ne uključimo u tračarenje, samo slušanje drugih dok ogovaraju govori nam što je toj osobi važno, može li joj se verovati da čuva tajne i slično.

Neke studije pokazuju čak da kada se pridružite tračarenju, to može ojačati vaše društvene veze. Časopisu Psychological Science zaključuje je da ogovaranje poboljšava saradnju unutar grupe i da njeni članovi postaju manje sebični.

 

Naravno, ne možemo zanemariti činjenicu da tračarenje nekad može biti vrlo ružno.

 

Ogovaranje ima o negativne posledice na onoga ko se ogovara, a nekad i na osobu koja ogovara. Na primer, ako osoba ogovaranja otkrije da je ogovarate ili ako oni koji slušaju zaključe da je osoba koja ogovara nametljivac kojem se ne može verovati i koja ne zna gledati svoja posla.

 

Objasnimo to prostim primerima. Ako vam majka kaže da je vaš otac ostao bez posla, otac bi se mogao naljutiti na majku jer mu nije dala vremena da vam sam to kaže. Ako vaš šef otkrije da vam je kolega rekao o otkazima, šef bi mogao izgubiti poverenje u tog kolegu.

 

Tračarenje nas može razdvojiti podjednako lako kao što nas može združiti.

 

Budite iskreni prema sebi i priznajte da li često ogovarate! 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...