isprobajte

10 jednostavnih načina da prekinete bilo koju svađu!

Povremeni nesporazumi ili rasprave zdravi su za svaki odnos, ali dobro je znati kako se najbolje mogu prekinuti žučne rasprave i izbeći stres

Zanimljivosti
21:16h Autor:
10 jednostavnih načina da prekinete bilo koju svađu!
Foto: Shutterstock

Nerešene svađe opeteretiće bilo koji odnos, ljubavni, prijateljski, pa čak i poslovni. Dobro je imati nekoliko trikova da se ovakvi ishodi izbegnu i sačuvaju živci. Kada se dogodi da se svađe ne reše i stalno produbljuju, često dolazi do prebacivanja krivice.

10 jednostavnih koraka kako da prevaziđete bilo koju svađu

1. Fizička blizina

Vikati na nekoga preko telefona može biti najlakši način da nekome pokažete gde je pogrešio. Ipak, ako želite da se svađa brzo završi, sedite blizu osobe. Kod većine ljudi će fizički dodir ublažiti osećaj ljutnje. Držanjem za ruke ili blago dodirivanje kolenima će sigurno pomoći.

2. Dogovorite se oko malih izmena

Partneri se u vezi obično svađaju oko istih stitnica - gde okačiti peškir ili kako pravilno oprati sudove. Najbolje rešenje je da zamolite drugu stranu da vam pokaže ili objasni šta radite nepravilno i pokaže vam šta preferiraju.

3. Koristite "bezbednu reč"

Kada osetite da bi se svađa mogla lako oteti kontroli, nađite safe word ili bezbednu reč. Na ovaj način ćete ublažiti intenzitet svađe i naterati drugu stranu da vas zaista sasluša.

4. Napravite pauzu

Nemoguće je rešiti svaki problem i svaku svađu istog trenutka. Nekada treba zastati. Budite sigurni da ćete objasniti drugoj strani kada ćete biti spremni da ponovo razgovarate i rešite problem. Na ovaj način pokazaćete drugoj strani da ozbiljno shvatate problem i da ga nećete tek tako odbaciti.

10 urnebesnih ljubavnih svađa: Posvađali smo se zbog piletine, ananasa, društvene igre! Smejaćete se do suza!

foto: Profimedia

5. Saglasite se da niste usaglašeni

Oko nekih tema je prosto nemoguće usaglasiti se, pa je potrebno utvrditi granicu. Jednostavnim dogovorom izbeći će se dalja svađa i gubljenje živaca.

6. Premestite svađu na drugo mesto

Svađe mogu potrajati i do nekoliko sati, te je bolje "preneti" ih napolje. Možete otići u kafić ili šetnju. Promena okruženja može promeniti raspoloženje.

7. Promenite sredstvo

Prekidu svađe može pomoći promena sredstva. Ako ste svađu započeli preko telefona, predložite drugoj strani da je bolje da se sastanete uživo i razgovarate.

Dečak (12) ukrao kreditnu karticu roditeljima i otišao na Bali: Zbog porodičnih svađa pobegao od kuće

foto: Shutterstock

8. Prošetajte

Kratka šetnja uz razgovor smanjiće postojeće tenzije, jer fizička aktivnost pozitivno utiče na hormone koji će smanjiti stres.

9. Sagledajte širi kontekst

Perspektiva je važan deo svake rasprave. Udaljite se na trenutak od problema i videćete da je najčešće u pitanju nevažan razlog.

10. Stavite drugoj strani na znanje da je slušate

Stresnu svađu pogoršaće osećaj jedne strane da je druga uopšte ne sluša. Budite uporni i dajte drugoj strani na znanje da ćete je saslušati i razumeti šta vam govori. "Da vidim da li sam dobro razumela/razumeo.." pokazaće se kao magična forumla.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs