Sve domaćice znaju za moć biljnih boja, a farbanje čajem postalo je novi hit, piše Lepa & Srećna.
Da biste ofarbali jaja za Vaskrs u različite nijanse, najbolje je da se rukovodite sledećim pregledom boja i nijansi:
Roze jaja: Crni čaj i sok od cvekle u razmeri 1 : 1.
Ljubičasta jaja: Crni čaj i sok od grožđa u razmeri 1 : 1.
Jarkožuta jaja: Japanski zeleni čaj (senča)
Svetložuta jaja: Čaj od kamilice
Siva: Čaj od šipka i hibiskusa.
Plava: Crni čaj i 1/2 šolje izgnječenih borovnica.
Narandžasta jaja: Crveni čaj (roibos) i pola kašičice kurkume
Braon jaja: Crni čaj.
Priprema: U 150 ml proključale vode stavite filter kesicu čaja ili sušene listove čaja i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Izvadite filter kesicu ili procedite čaj, pa ostavite da se ohladi nekoliko minuta. U čaj sipajte kašiku alkoholnog sirćeta i promešajte.
Pažljivo kašikom spustite u šolju čaja tvrdo kuvano jaje i ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sledećeg dana izvadite jaje iz čaja i nežno ga osušite papirnim ubrusom. Nemojte trljati jaje jer tako možete da skinete boju.
Napomena: Budite oprezni jer neki biljni čajevi mogu da promene i ukus jaja.
Međutim, pastelne nijanse i rustične dekoracije su toliko u modi da smo sigurni da ćete želeti da isprobate ovu tehniku!