Nezamenljiva

Aluminijumska folija: 6 primena za koje nikad niste ni čuli!

Aluminijumska folija je neverovatan materijal. Može da se koristi i za oštrenje noževa i za ublažavanje bolova u zglobovima

Zanimljivosti
21:39h Autor:
Foto: Shutterstock

Aluminijumsku foliju smo navikli da koristimo u kuhinji, međutim, da li ste zanli da se može koristiti u sasvim druge namene:

 

Aluminijumska folija je neverovatan materijal. Može da se koristi i za oštrenje noževa i za ublažavanje bolova u zglobovima. I sve zahvaljujući njenom svojstvu:

 

  • Otpornost na toplotu (u stanju je da izdrži efekte visoke i niske temperature).
  • Vodootporna je (ne dozvoljava prodiranje vode i vlage).
  • Toplotna provodljivost (provodi struju i toplotu).
  • Ekološki je netoksična.
  • Nije podložna koroziji.

 

Za ublažavanje bolova:

 

Zahvaljujući anti-inflamatornom efektu koža zadržava toplotu koju telo emituje. Folija može da se koristi za ublažavanje bolova u bilo kojem delu tela. Efikasna je i za bolove u mišićima, bolove u zglobovima, pa čak i ako imate ožiljke na koži.

 

PRIMENA: Isecite foliju i stavite je na bolno mesto, zatim preko nje zamotajte zavoj. Ostavite foliju da deluje preko noći. Ovaj tretman ponovite tokom 12 noći.

 

Za brzo peglanje

 

Recimo da imate posteljinu koju morate da opeglate: stavite čaršav na dasku za peglanje a preko njega stavite aluminijumsku foliju. Preko folije veš ili košulju. Folija će reflektovati toplotu pa će se u isto vreme peglati i čaršav i košulja.

 

Za pranje veša

 

Često pokvarimo odeću prilikom pranja u veš mašini. To se dešava zbog statičkog elektriciteta i činjenice da se odeća lepi za bubanj. Napravite 3 loptice od folije prečnika 5 centimetara i stavite ih u veš mašinu. One će ukloniti statički elektricitet a odeća će se sušiti mnogo brže.

 

Vratite kontakt baterijama

 

Ako ste upravo promenili baterije na satu ili daljinskom upravljaču i oni opet ne rade, to verovatno nije do baterije već do kontakta koji se izgubio jer su opruge popustile. Stoga savijte male komadiće aluminijumske folije i stavite ih između opruga i baterije. Pošto folija sprovodi struju, daljinski upravljač će odlično funkcionisati.

 

Za oštrenje makaza

 

Presavijte foliju na tri dela. Uzmite tupe makaze i počnite sa njima da sečete foliju. Nakon nekog vremena primetićete da su makaze postale oštrije.

 

Kalup za kolače

 

Ako želite da ispečete kolač u obliku srca il zvezde, a nemate odgovarajući kalup, samo presavijte foliju i od nje napravite odgovarajući kalup. 

 

Stil.kurir.rs

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs