Genijalna ideja

Rešenje za bahato parkiranje: Policija u Rimu reguliše saobraćaj pomoću Tvitera (FOTO)

Građani koji spaze nepropisno parkirano vozilo na ulicama Rima mogu da obaveste policiju pomoću posebnog Tviter naloga, a ona im istim putem odgovara nakon preduzete akcije
Zanimljivosti
10:20h Autor:
Rešenje za bahato parkiranje: Policija u Rimu reguliše saobraćaj pomoću Tvitera (FOTO)
Foto: Twitter / Claudio Marsilio

Maštovitost Italijana kada je reč o parkiranju automobila i skutera na zabranjenim mestima - saobraćajnim ostrvima, trotoarima ili posred samih ulica, ne poznaje ograničenja. U borbi protiv ove "endemske" pojave, policija u italijanskoj prestonici odlučila je da iskoristi nešto sasvim novo - moć društvenih mreža, tačnije Tvitera.

Građani koji spaze nepropisno parkirano vozilo na ulicama Rima mogu da obaveste policiju pomoću posebnog Tviter naloga, @PLRomaCapitale, a ona im istim putem odgovara nakon preduzete akcije. Novi šef rimske policije Rafaele Klemente kaže da inicijativa ima za cilj da promeni kulturu ponašanja vozača.

- Ova razmena je, na društvenim mrežama, neophodna u borbi protiv ovakvih vidova kršenja zakona, ali i protiv kriminala uopšte - istakao je on.

Gužve u saobraćaju

predstavljaju ozbiljan problem u prestonici. Ranije su vlasti bile primorane da zbog zagađenja ograničavaju broj automobila u pojedinim delovima grada. Više od polovine Rimljana se prevozi privatnim automobilima, a Rim je grad sa najviše automobila po stanovniku u svetu - 70 automobila na 100 stanovnika. Kada se tome dodaju navike kršenja saobraćajnih pravila i splet uskih ulica, nasleđe srednjovekovne arhitekture, rezultat je pravi haos.

Fotografije koji korisnici Tvitera šalju policiji prikazuju vozila parkirana na trotoarima i pešačkim prelazima. Veliki problem je i tzv. duplo parkiranje koje sužava prostor za nesmetano odvijanje saobraćaja.

- U ulici Kole di Rijenzo vlada varvarstvo... Učinite nešto! - napisao je autor jedne poruke na Tviteru. Nekoliko sati kasnije, policija mu je odgovorila da je intervenisala: izdala je 25 pojedinačnih mandatnih kazni.

Početni skepticizam među stanovništvo kada je akcija pokrenuta, ubrzo je zamenjen porukama zahvalnosti. Jedan korisnik Tvitera postavio je fotografiju na kojoj policajac "piše" kaznu:

- Hvala i samo nastavite tako!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs