NAIŠAO NA OSUDU ZBOG OVIH REČI

Možda najgora izjava svih vremena: Džon Lenon je na današnji dan ovim rečima šokirao skoro ceo svet!

Frontmen grupe "The Beatles" je ovom izjavom zamalo uništio svoju karijeru, a i karijeru čitavog benda.

Zanimljivosti
Autor:
Možda najgora izjava svih vremena: Džon Lenon je na današnji dan ovim rečima šokirao skoro ceo svet!
Foto: Profimedia

Pre tačno 53 godine je grupa "The Beatles" dala izjavu za jedan britanski nedeljnik. Izjave su dali svi članovi benda: Džon, Ringo, Džordž i Pol, ali su reči Džona Lenona izazvale pravi haos u to vreme.

Naime, Lenon je tada izjavio da su Bitlsi "popularniji od Isusa"!

Njegove reči su glasile ovako: "Hrišćanstvo će proći. Smanjiće se i nestati. Ne treba da se svađam oko toga – u pravu sam i pokazaće se da sam u pravu. Mi smo trenutno popularniji od Isusa. Ne znam šta će prvo nestati – rokenrol ili hrišćanstvo. Isus je bio u redu, ali njegove pristalice su slabe i obične. Upravo oni izvrću i uništavaju hrišćanstvo za mene."

Intervju je ubrzo objavljen u Velikoj Britaniji, ali tu nije izazvao burne reakcije. Ono što je napravilo haos je kada se intervju pojavio na naslovnoj strani jednog američkog tinejdž magazina uz sliku benda i sa naslovom: "Ne znam šta će prvo nestati – rokenrol ili hrišćanstvo".

Protesti su izbili širom Amerike protiv turneje na koju je trebalo da krenu po toj zemlji, a protesti su počeli da se šire i po drugim zemljama (Meksiku, npr.). Neke radio stanice su zabranile puštanje njihovih pesama, pretili su im smrću, a njihove pesme su bile službeno zabranjene u Južnoj Africi i Španiji.

Lenon se nedugo zatim i zvanično izvinio svima koje je njegova izjava povredila, i smatra da je bila izvučena iz konteksta. On je još istakao da je rekao, na primer, da je televizija popularnija od Isusa, da to ne bi podiglo toliku prašinu.

Crteži i originalni rukopisi Džona Lenona na aukciji (FOTO)

foto: Profimedia

Posledice ove izjave osećale su se godinama. Istoričari Bitlsa često ovaj događaj tumače kao razlog zbog čega su članovi benda odlučili prestati održavati koncerte, a s vremenom doveli i do njegovog raspada.

Mark Dejvid Čapman, čovek koji je 8. decembra 1980. ubio Džona Lenona upravo tu izjavu nazvao je "bogohulnom" i kao jednim od razloga zašto je pucao u pevača.

Popodne mu je tražio autogram, uveče ga ubio: Policajci i hirurg otkrili detalje ubistva Džona Lenona! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs