Kineska legenda

Znate li zašto se venčani prsten nosi na četvrtom prstu?

Kineska legenda objašnjava ovaj opšte prihvaćen običaj na zanimljiv, a podjednako uverljiv način
Wedding 22.07.2013. - 12:23h
Foto: Shutterstock

Tradicija nošenja burmi je najpre praktikovana u Evropskim zemljama, a danas je to široko rasprostranjen običaj, čiju simboliku svi znamo, ali je malo ko upoznat sa njegovim poreklom. Kinezi su osmislili jedno vrlo zanimljivo i originalno objašnjenje.

 

Prema kineskoj legendi, svaki prst na ruci ima svoje značenje i predstavlja vas i vašu porodicu. Naime, palac predstavlja roditelje, kažiprst braću i sestre, a srednji prst tebe samog. Domali prst, odnosno četvrti prst na ruci simboliše partnera, dok mali prst predstavlja decu.

 

Postoji još jedno simbolično objašnjenje koje i sami možete da proverite. Dakle, spojte vrhove prstiju obe ruke i samo srednje prste savijte (kao na slici).

 

Pokušajte da razdvojite palčeve (roditelji). Uspećete jer bi trebalo da se od njih razdvojite u jednom trenutku u životu. Nećete zauvek živeti zajedno. Potom, ih opet spojte. Isto pokušajte i sa kažiprstima i malim prstima. Moći ćete da ih razdvojite. Kažiprst označava braću i sestre, a razdvajanje ukazuje i na to da će jednog dana svako na svoju stranu otići. Slično je objašnjenje i za decu - kada odrastu svako ide svojim putem. Spojte prste i pokušajte da razdvojite domale prste. Nećete uspeti, a upravo to ukazuje na neraskidivu vezu između vas i vaš venčanog partnera.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...