Svadbena euforija

Mali priručnik za pripremu svadbe: Ne zaboravite da kažete DA!

Biranje venčanice, odela, restorana, muzike je izuzetno stresan posao ali vredi svakog minuta vašeg velikog dana
Wedding
22:24h Autor:
Mali priručnik za pripremu svadbe: Ne zaboravite da kažete DA!
Foto: Thinkstock

Veridbe su bile popularne oko novogodišnjih praznika, da bi se većina parova odlučila da sudbonosno "da" kažu u prvim prolećnjim danima.

Devojke su u ovom periodu u euforičnom raspoloženju, sve bi da završe odjednom, a ne znaju odakle da počnu, jer istina je da se taj "veliki dan" bliži munjevitom brzinom.

Venčanica

Možda mislite da je rano da još birate venčanicu s obzirom da do svadbe imate još nekoliko meseci, ali varate se. Kada uđete u prvi salon venčanica, prodavačice će vas prvo pitati: "Kada je veliki dan?"

Ukoliko im kažete da je za mesec dana, šokirano će uzviknuti da ste zakasnile i da sada možete da nađete samo neke prošlogodišnje venčanice.

Stoga vam predlažemo, da prva stavka u planiranju venčanja bude venčanica. Ne brinite ukoliko i 2 nedelje pre venčanja još ne budete našle "idealnu haljinu", jer je istraživanja pokazalo da devojke pre nađu muža nego venčanicu. Prosečno vreme za biranje haljine iz snova je 60 dana!

Najnovije trendove kod venčanica, pogledajte ovde.

Odelo

Većina muškaraca u današnje vreme ne nosi odela svaki dan, pa im je veoma teško da se naviknu na pomisao da moraju taj dan da budu elegantni i to po mogućnosti u nekom svetlijem odelu. Trebaće im nekoliko nedelja da se naviknu na ovu pomisao, pa tek onda da traže. Ali, nisu svi muškarci isti. Naime, neki su zamislili potpuno orginalnu ideju u kojem svetlu bi da se pojave na ovaj dan, pa će vam možda trebati stvarno mnogo vremena i živaca da nađete pozorište koje iznajmljuje frakove i cilindre!

Ne pokušavajte da ih razuverite, jer će njihova parola biti: "Ako možeš ti da iznajmiš venčanicu za 800 eura, mogu i ja da se pojavim u fraku!"

Spisak zvanica

Sastavljanje spiska zvanica uvek je zamoran posao. Vi imate svoje goste, vaš muž ima svoje, vi želite one prijatelje, on želi sasvim neke druge. Još ukoliko se vaši roditelji umešaju u ovaj zadatak - teško vama!

Međtim, rešenje se mora naći, i od ovog zadatka zavise skoro svi ostali.

Restoran

Kada birate restoran imajte na umu da će i ostali ljudi sem vas biti na vašem venčanju. Bitno je da prostor za proslavu bude u blizini crkve i opštine u kojoj ćete se venčati, kao gosti ne bi jurili sa jednog dela grada na drugi. Gužve u saobraćaju morate uzeti u obzir, pa ne želite valjda da se sve sa venčanicom, punom šminkom i sa 200 gostiju nađete u sred gradske gužve?

Kada birate restoran bitno je da vlasnik istog bude veoma jasan šta dobijate za te pare za koje iznajmljujete prostor. Bitno je da znate kakav je meni, kolike su porcije, da li ima soba za noćenje u sklopu restorana i u koliko sati je fajront.

Pozivnice

Bez obzira što je danas vreme ubrzane komunikacije, gosti će očekivati pozivnice za venčanje koje ćete im uručiti lično vi ili poštar. Neki od njih bez zvanične pozivnice neće ni da razmišljaju o dolasku na vašu svadbu.

Pozivnica mora da bude jasna, da sadrži informacije o tome gde se nalazi crkva, gde se nalazi opština, i restoran. Tačno vreme venčanja, proslave, kao i datum.

Ne zaboravite da se preko pozivnice vas dvoje rodbini i prijateljima prvi put predstavljate kao par i da vas ta pozivnica na neki način označava.

Crkva i opština

Neki srećnici će se odlučiti da sklope samo građanski brak, neki tradicionalni parovi želeće sve da ide po redu: crkva pa matičar. Bilo kako bilo, dobro je da znate da su opštine veoma siromašne sa datumima, a da je slobodan termin za venčanje još teže naći u crkvi. U koliko je datum venčanja zakazan odmah posle posta u aprilu - požurite u crkvu odmah sada.

Možda će sveštenik hteti da vas upozna pre venčanja, da vas upozna sa svetinjom braka, a to sve zahteva vreme koga vi nemate jer vas pored crkve čeka još 100 stvari. Ukoliko odlučite da se venčate u crkvi koja nije u vašoj opštini, iznajmljivanje iste iznosi od 5000 din do 8000 din.

Najjednostavnije je pozvati matičara u restoran, ali morate znati da se izlazak matičara na teren naplaćuje i do 10.000 din, u koliko želite da vas matičar venča u balonu dok gledate panoramu grada, ta cifra je mnogo veća.

Burme

Nekim parovima po običaju kumovi kupuju burme, ali većina parova sami sebi kupuju prstenje. Ovo je veoma jednostavan posao, s obzirom što burme ne moraju da budu identične, bitno je da su udobne i da obadvoje izaberete one koje vam se dopadaju i naravno, odgovaraju vašem budžetu.

Dekoracije, muzika i ostale "sitnice"

Dekoracija restorana često nije uključena u ponudu, pa ćete se naći u noćnoj mori jurenja helijumskih balona, običnih balona, cveća za stolove, cveća za mladenački sto, konfeta, vatrometa i td.. Stoga pregovarajte sa vlasnicima restorana da vam ovu ponudu uključe u cenu, samo kako i o tome nebiste razmišljali.

Muzika je skoro najvažnija stavka za venčanje, jer atmosfera nešto što će sve zvanice da pamte. Ne zaboravite na spisak muzike koja će se svirati, s tim ćete izbeći onu pesmu: "Danas majko ženiš svoga sina.."

Fotograf

je sastavni deo ponude restorana i često je zamka. Restoran može da vas uslovi sa ovim fotografom a njegova tarifa može biti i do 1000 evra!

Šminka, veš, frizura, obuća je nešto što ćete "uz put" završavati ali to su bitne stavke kao i sve ostale. Ne zaboravite da ćete biti u strci sa vremenom, a moraćete ići na nekoliko provera frizure i šminke pre velikog dana. Ne zaboravite da ukoliko imate mogućnosti pozovete šminkerku i frizerku kod sebe u stan za dan svadbe, kako ne biste trčali po gradu sa belom peruškom u kosi.

Ima tu još dosta "sitnica", ali ne očajavajte: to je danak koji morate platiti da biste doživeli vaš najlepši dan u životu.

Ako vas baš uhvati panika samo pomislite na sve one poklone koje ćete dobiti na svadbi.

A, koje su načešće greške koje prave mlade prilikom planiranja venčanja, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs