Božićni ručak treba da bude svečan, lep i proveden u krugu najvoljenijih ljudi. Na ovaj praznik se okuplja familija i uživa se u ćaskanju i ukusnoj hrani.

Običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolizuju sreću i blagostanje.

profimedia0147977480.jpg
Foto: Profimedia

Način na koji se obeležava Božić razlikuje se od kraja do kraja, a postoje razna pripovedanja o tome kako je izgledao ovaj dan u svetoj porodici Nemanjića.

Zato vam donosimo recepte sa njihove trpeze, koji će dati posebnu čar prazniku.

Na vašoj svečanoj božićnoj trpezi bi trebalo da se obavezno nađe ovo:

1. Suvo voće i urme

shutterstock-370071503.jpg
Foto: Shutterstock

Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka.

2. Domaća pogača, česnica

Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. česnica se pravi kao običan hleb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. Pravi se u kružnom obliku i u nju s eobavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više osoba ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto.

cesnica.jpg
Foto: Shutterstock

3. Predjelo

U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova velika pažnja posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, a od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu vas i vaše porodice.

shutterstock-762091720.jpg
Foto: Shutterstock

4. Salate

Od salata možete pripremiti Rusku salatu ili Mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća.

5. Domaća čorba

shutterstock-759173416.jpg
Foto: Shutterstock

Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu.

6. Sarma

shutterstock-2378699909.jpg
Foto: Shutterstock

Sarma se skoro uvek sprama za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila.

7. Pečenje

profimedia0291678558.jpg
Foto: Juan Aunion / Alamy / Alamy / Profimedia

Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.

Bonus video:

09:56
Najbolje etno selo jugoistočne Evrope - Babina reka! Mesto gde svaka kuća priča priču, a svaki zalogaj nosi ukus prošlosti... Čuveni pesnik redovno je dolazio! Izvor: Kurir televizija

Ovaj običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolizovao jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi