Božićni ručak treba da bude svečan, lep i proveden u krugu najvoljenijih ljudi. Na ovaj praznik se okuplja familija i uživa se u ćaskanju i ukusnoj hrani.
Običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolizuju sreću i blagostanje.
![Visoki Dečani, Nemanjići](/data/images/2018/01/18/12/140395_profimedia0147977480_ff.jpg?ver=1736098071)
Način na koji se obeležava Božić razlikuje se od kraja do kraja, a postoje razna pripovedanja o tome kako je izgledao ovaj dan u svetoj porodici Nemanjića.
Zato vam donosimo recepte sa njihove trpeze, koji će dati posebnu čar prazniku.
Na vašoj svečanoj božićnoj trpezi bi trebalo da se obavezno nađe ovo:
1. Suvo voće i urme
![Božić, Badnji dan, Badnje Veče, Suvo voće, Božićna pšenica, Badnjak](/data/images/2018/01/04/09/138583_shutterstock-370071503_ff.jpg?ver=1736098095)
Suvo voće i urme su najveći simbol Božića što se tiče hrane. Nezaobilazni su na božićnoj trpezi i tokom čitavog ručka se drže kao dekoracija na stolu, a uvek ih možete gricnuti za užinu ili se njima zasladiti nakon ručka.
2. Domaća pogača, česnica
Umesto da je kupite gotovu napravite domaću, svakako je mnogo ukusnija, lepše miriše, i daleko je zabavnije. česnica se pravi kao običan hleb od brašna i kvasca, a u poslednje vreme u nju se dodaje malo mleka, jaja ili mešavina brašna. Pravi se u kružnom obliku i u nju s eobavezno mora ubaciti novčić, porodice koje imaju više osoba ubacuju i zrno kukuruza, pasulja, drvce i slično. Tako svaki član porodice može da izvuče nešto.
![Česnica](/data/images/2023/01/07/16/309595_cesnica_ff.jpg?ver=1736098113)
3. Predjelo
U domaćoj kuhinji se tokom svečanih ručkova velika pažnja posvećuje pravljenju predjela. Tako da su i za Božić neozaobilazni suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. Kajmak se lepo slaže sa ukusnom česnicom, a od predjela možete pripremati šta god da je po ukusu vas i vaše porodice.
![Salata, Salata sa kupusom, Kupus salata, Salate](/data/images/2019/07/01/15/194001_shutterstock-762091720_ff.jpg?ver=1736098151)
4. Salate
Od salata možete pripremiti Rusku salatu ili Mimozu. One su jako popularne kod nas i brzo se pripremaju. Ukoliko su vam one dosadile uvek možete napraviti salatu od testenina i raznih sireva, šunke, i povrća.
5. Domaća čorba
![Čorba, Supa](/data/images/2019/11/07/15/203485_shutterstock-759173416_ff.jpg?ver=1736098187)
Ovaj svečani ručak zahteva kvalitetnu čorbu, pileću ili teleću sa puno povrća. Kada je ručak svečan neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu i mirišljavu čorbu.
6. Sarma
![Sarma](/data/images/2024/01/17/09/349024_shutterstock-2378699909_ff.jpg?ver=1736098199)
Sarma se skoro uvek sprama za bilo koji svečani ručak, pa neka ni Božić ne bude izuzetak. Umesto klasične sarme možete napuniti papriku, paradajz, ili napraviti sarmu u listovima zelja ili sličnog zelenila.
7. Pečenje
![Pečenje](/data/images/2024/12/31/13/371593_profimedia0291678558_ff.jpg?ver=1736098216)
Svečani božićni ručak se ne može zamisliti bez pečenja ili sličnog mesa, možete ga kupiti već pečeno ili ga sami ispeći u rerni. Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a trebalo bi izbegavati piletinu i ćuretinu.
Bonus video: