SUTRA SLAVIMO SVETOG MUČENIKA STEFANA: Veruje se da pomaže bolesnima, ali nikako ne smete da uradite ove 2 stvari

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 11. decembra obeležavaju svetog mučenika Stefana Novog, ispovednika.

Običaji
16:17h Autor:
SUTRA SLAVIMO SVETOG MUČENIKA STEFANA: Veruje se da pomaže bolesnima, ali nikako ne smete da uradite ove 2 stvari
Običaji na svetog mučenika Stefana, Foto: Kurir / Marina Lopičić

Stefanova majka Ana molila je Boga da joj podari sina i moleći se tako jednom u crkvi Vlaheri pred ikonom Presvete Bogorodice, na trenutak je uhvati san i to ne bilo kakav. Javila joj se majka Isusa Hrista i rekla: "Idi ženo, s mirom, prema molitvi tvojoj imaš sina u utrobi tvojoj". Tako je na svet došao Stevan koji je život posvetio Bogu.

Zamonašio se kada je imao 16 godina kod starca Jovana u Aksentijevoj gori kod Carigrada. Tu se podvizavao i oko njega se okupiše mnogi mučenici. Ikonoborni car Konstantin Koprinim ga je prvo prognao na ostrvo Prokonis, pa se vratio u Carigrad i bacio u okove.

krst
foto: Profimedia

U tamnici je Sveti Stefan našao 342 monaha sužnja, koji su tu držali crkveno pravilo kao da su u manastiru. Svetitelj je provideo svoju smrt 40 dana ranije i sa svom bratijom se oprostio. Careve sluge su ga vukle ulicama Carigrada, dok su ga jeretici udarali kamenjem. Neko ga je tako udario drvetom po glavi i on izdahnu.

Sveti Stefan je predao dušu svoju Gospodu 767. godine kada mu je bilo 53 godine.

Crkva, Molitva, Sveća, Vera
foto: Shutterstock

Na ovaj praznik ne treba lagati i obmanjivati druge ljude, jer tako čovek ruši svoj životi i silazi sa puta istine koji mu je Bog podario i tako mu se pomenuti svetac neće smilovati i podariti zdravlje ili potomke.

Veruje se da Sveti prepodobnomučenik Stefan Novi pomaže parovima koji ne mogu da imaju dece, leči duševne bolesti, ali i daje utehu svima koji imaju jaku veru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs