SUTRA SLAVIMO BOŽIĆNE POKLADE: Vrlo je važno pred spavanje da uradite 1 STVAR, veruje se da će vas štititi od ZLIH LJUDI

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, koje najavljuju početak Božićnjeg posta.

Običaji
20:21h Autor:
SUTRA SLAVIMO BOŽIĆNE POKLADE: Vrlo je važno pred spavanje da uradite 1 STVAR, veruje se da će vas štititi od ZLIH LJUDI
Rađanje Hrista, Foto: Shutterstock

Božićne poklade su dan uoči početka šestonedeljnog Božićnjeg posta i poslednji dan kada je dozvoljeno jesti meso, jaja i beli mrs u ovoj godini. Poklade su zapravo domaće gozbe namenjene svim članovima porodice, a mogu da budu i seoska veselja uoči velikih postova.

Posle poklada počinje post, koji traje 40 dana i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, hrane životinjskog porekla i alkoholnog pića. To je telesni post, dok duhovni post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli, želja i najbitnije dela.

Posna trpeza
foto: Profimedia

Narodna verovanja i običaji

Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje, pa se priređuju povorke maskiranih igrača, koje uz buku i svirku obilaze naselja i izvode se različite trikove. Prema starom narodnom običaju, trebalo bi da pripremite bogatu večeru i da se veselite sa svojim ukućanima. Na taj način se bore protiv zlih sila i veštica, za koje se veruje da imaju jači uticaj u vreme poklada.

Isus Hrist
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

U zavisnosti od kraja i verovanja, različiti običaji se vezuju za ovaj dan. Negde se posle večere zavezuju sve verige u kući, kore od pojedenih jaja bacaju u vatru, tabani trljaju belim lukom, a deci se pred spavanje oblače prevrnute pidžame i majice.

Postoji verovanje da bi trebalo uveče tabane trljati belim lukom i izgovoriti sledeće reči: "Veštica kao konac, u mene zubi kao kolac."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs