SUTRA SLAVIMO MIHOLJDAN: Dan kada je dozvoljeno da radite ŠTA VAM JE VOLJA, osim JEDNE VAŽNE STVARI

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 12. oktobra, obeležavaju Miholjdan, praznik posvećen svetom Kirijaku

Običaji
Autor:
SUTRA SLAVIMO MIHOLJDAN: Dan kada je dozvoljeno da radite ŠTA VAM JE VOLJA, osim JEDNE VAŽNE STVARI
Miholjdan, Foto: Wikipedia

Miholjdan se slavi 12. oktobra, a prema narodnom verovanju ovog dana se radi u polju i to svi oni poslovi koji se ne rade zimi. Smatra se da od Miholjdana zvanično počinje jesen, pa se valja pripremiti za zimu koja dolazi.

Ko nije spremio zimnicu, to obavezno treba da uradi na Miholjdan ili par dana oko ovog praznika.

Jedina stvar koja je zabranjena na Miholjdan su venčanja. Ovo verovanje je utemeljeno na tome jer se smatra da mladenci ne bi mogli da okupe svatove jer su isti zauzeti poslom u polju.

Srbi veruju da su ljudi rođeni na ovaj dan posebno nadareni i da će imati mnogo sreće u životu.

Sveti Kirijak rođen je u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo, vrlo rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.

Boravio je u više manastira, posvećen hrišćanskoj veri i boreći se protiv jeresi.

Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirijaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. godine u pustinji, gde je proveo starost i poslednje godine života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs