ZA SVETOG ILIJU KAŽU DA JE NEPOKOLEBLJIV SVETAC: Da bi vas pratilo zdravlje, veruje se da OBAVEZNO morate OVO ISPUNITI

Pravoslavna crkva i njeni vernici 2. avgusta proslavljaju dan svetog Ilije, koji važi za veliki praznik među Srbima.

Običaji
09:15h Autor:
ZA SVETOG ILIJU KAŽU DA JE NEPOKOLEBLJIV SVETAC: Da bi vas pratilo zdravlje, veruje se da OBAVEZNO morate OVO ISPUNITI
Običaji na svetog Iliju, Foto: Wikipedia

Sveti Ilija Gromovnik se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u molitvama u pustinji. Zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove opake žene Jezavelje.

Dobio je ime po staroslovenskom Bogu Perunu, bogu groma. Veruje se da je prelaskom na hrišćanstvo, srpski narod osobine starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji.

Sveti Ilija
foto: Shutterstock

Ilija je rođen u Tesvitu u Izraelu, u 9. veku pre Hrista (816. godine). Zbog mesta u kojem je rođen, prozvali su ga Ilija Tesvićanin. Prema predanju, kad se Ilija rodio, njegov otac Savah video je anđele Božje oko deteta, kako ognjem dete povijaju i plamen mu daju da jede. To je bilo predskazanje Ilijinog plamenog karaktera i njegove Bogom dane ognjene sile.

Grom
foto: Profimedia

Za Svetog Iliju se kaže da je nepokolebljivi svetac, jer svojim gromovima prži i pali svakog grešnika bez mogućnosti iskupljenja greha.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Sveti Ilija
foto: Profimedia

Stara narodna poslovica kaže: "Od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da se od ovog dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Med koji se vadi na Ilindan služio je kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

Med
foto: Profimedia

Sveti Ilija Gromovnik se slavi kao krsna slava, ali se ne kuva žito, upravo jer se smatra da je i danas ovaj svetitelj živ.

Veoma je poštovan praznik kod Srba, veruje se da je brat Ognjene Marije, kao Blage Marije.

Veruje se da se Sveti Ilija plamenim kočijama vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Svu mladost svoju proveo je u molitvi, povlačeći se često u pustinju, da u tišini razmišlja i moli se. Predanje kaže i da će se Sveti Ilija Gromovnik vratiti pred kraj sveta, kako bi zaustavio Antihrista.

Svi znamo za onu staru izreku: Od Svetog Ilije sunce sve milije, što znači da se leto bliži kraju. Pošto ovaj dan pada početkom avgusta, obično je to najsušniji period u godini i nije neuobičajno da upravo na Ilindan sevaju munje i čuje se grmljavina.

Pravoslavni hrišćani veruju da se Sveti Ilija vozi plamenim kolima i zato se kad grmi kaže da to tutnje konji Ilijini.

NE PROPUSTITE

ZA SVETOG ILIJU KAŽU DA JE NEPOKOLEBLJIV SVETAC: Da bi vas pratilo zdravlje, obavezno je ispoštovati jedan važan običaj

MOGLO BI VAS ZANIMATI

PRIHVATILA JE MOG BOLESNOG SINA KAO DA JE NJEN: Fudbalski as suprugu obožava, a o bivšoj ne želi da priča - Pogrešio sam

"7 DANA POSLE NJEGOVOG TELA STIGLE SU KUTIJE SA STVARIMA": Voditeljka molila da ne gleda kako joj muža dovoze u kovčegu

On je taj koji određuje gde će i kad padati kiša, kad će da bude suša. Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu, odlučuje kad pucaju gromovi, udaraju munje.

Misli se da tada on gađa đavola, jer narod tvrdi da svako mesto koje je munjom pogodio Ilija označava i mesto gde stoji đavo.

Priča se da Ilija zaboravi kad je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju, a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gormovima i munjama mnoge štete naneo. Zato se, kad grmi na ovaj dan, kaže: "Prisetio se Ilija".

Sveti Ilija se smatra za nepokolebljivog i pravednog sveca. Jedini je među svecima koji teško praštaju grehe.

TEKST SE NASTAVLJA POSLE OGLASA

Otkrijte Warner Bros. rođendansku kolekciju u Pepcu - niska cena kao i uvek!

Naruči online danas!

Sponsored by Midas

Prema predanju običaji nalažu da na Svetog Iliju jedete med kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Predanje kaže i da će se Sveti Ilija Gromovnik vratiti pred kraj sveta, kako bi zaustavio Antihrista.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs