SUTRA SLAVIMO SVETOG ANDRONIKA I NJEGOVU POMOĆNICU JUNIJU: Obavezno uradite ovo, veruje se da čuva od BOLESTI I NESREĆE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 30. maja slave svetog apostola Andronika i svetu Juniju, koji se smatraju velikim čudotvorcima.

Običaji
15:32h Autor:
SUTRA SLAVIMO SVETOG ANDRONIKA I NJEGOVU POMOĆNICU JUNIJU: Obavezno uradite ovo, veruje se da čuva od BOLESTI I NESREĆE
Običaji na svetog Andronika i Juniju, Foto: Wikipedia

Sveti apostol Andronik je bio jedan od Sedamdesetorice, srodnik apostola Pavla, dok se Sveta Junija spominje kao njegova pomoćnica i navodi se kao primer žene apostola iz vremena ranog hrišćanstva.

Crkva
foto: Shutterstock

Andronik je bio postavljen za episkopa Panonije, ali nije živeo na jednom mestu, već je propovedao Jevanđelje po celoj Panoniji. Sa Svetom Junijom je uspeo da mnoge privede Hristu i da razori mnoge hramove idolske. Oboje su imali blagodatnu moć čudotvorstva, kojom su isterivali demone iz ljudi i lečili svaku nemoć i bolest.

Kada je Andronik bio postavljen za episkopa Panonije, putovao je po celoj Panoniji i propovedao Evanđelje zajedno sa Junijom. Uspeli su da mnoge ljude privole hrišćanskoj veri i zaslužni su za ukidanje ili rušenje mnogih paganskih hramova i izgradnju hrišćanskih na njihovom mestu.

Isus Hrist
foto: Leemage / AFP / Profimedia

Svoj život su posvetili Hristu, za koga su i umrli, tako da ih danas smatraju i apostolima i mučenicima. Njihove mošti pronađene su u predelima Evgenije.

Oboje su nastradali u Hristovo ime, pa tako su primili dvostruk venac i apostolstva i mučeništva. Njihove svete mošti nađene su u predelima Evgenijskim.

Danas u kuću valja uneti venac od ruzmarina, jer se na taj način prizivaju dobri duhovi zaštitnici koji čuvaju od bolesti i nesreće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs