MOLITVA KOJU SVI TREBA DA IZGOVORIMO NA SPASOVDAN ZA NAPREDAK I SREĆU: Ovo su reči koje privlače RADOST I SLOGU U KUĆI

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljanju veliki praznik - Spasovdan, a taj dan se smatra jednim od najsrećnijih u godini.

Običaji
19:32h Autor:
MOLITVA KOJU SVI TREBA DA IZGOVORIMO NA SPASOVDAN ZA NAPREDAK I SREĆU: Ovo su reči koje privlače RADOST I SLOGU U KUĆI
Molitva na Spasovdan koja privlači sreću, Foto: Profimedia

Spasovdan se proslavlja se svake godine tačno 40 dana nakon Uskrsa. Taj četvrtak važi za jedna od dana u godini koji je ispunjen prelepom energijom, a za njega se vežu razna verovanja i običaji. Obeležava pobedu dobra nad zlom, odnosno večnu veru, ljubav i nadu. Osim toga, i krsna je slava naše prestonice.

Po hrišćanskom verovanju, vaskresenjem Gospod je pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio.

Vaskrsenje Hristovo
foto: Wikipedia

- Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen - rekao je.

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja, i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo - Uznesenje, tako se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Praznik simbolizuje i uzdizanje iz pepela, obnavljanje vere i predstavlja najsrećniji dan jer, kako običaji nalažu, na Spasovdan sve treba započeti. Svaki novi poduhvat koji napravite na ovaj praznik, veruje se da će vas u njemu pratiti radost.

Spasovdan, Litija
foto: Kurir / Stefan Jokić

Na ovaj praznik izgovara se i molitva koja simbolizuje pobedu nad lošom energijom i privlačenje dobrog - kroz misli, dela i odnos prema sebi i drugima.

Na Spasovdan se izgovara sledeća molitva: "Sveti spase, spasi duše naše!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs